torsdag 26 januari 2023

"Wennerströmaffären : en spionhistoria" av Simon Olsson

Wennerströmaffären : en spionhistoria av Simon Olsson. Förlag: Historiska Media. Antal sidor: 160. Utgivningsdatum: 2022-09-19.


"Gripandet av överste Stig Wennerström i juni 1963 kom som en chock för de flesta svenskar, inte minst för hans kollegor inom flygvapnet. Att ”en av oss”, en officer och gentleman, skulle spionera för Sovjetunionen var en otänkbar tanke. Spioneriet hade pågått i minst femton år och under denna tid hade Wennerström haft närmast fri insyn i den hemliga svenska försvarsplaneringen. Det var dock i tjänsten som flygattaché, i Moskva och senare Washington, som han tillbringade större delen av sin karriär som spion. På ett internationellt plan blev han här en inte obetydlig faktor i spelet mellan öst och väst.

Överstens spioneri kom att orsaka skador som kan sägas ha räknats i procent av statsbudgeten. Exakt vilka hemligheter han avslöjade är än idag sekretessbelagt, men hans spioneri rörde för svensk del flygvapnets krigsplanering och luftförsvar bland mycket annat. Skadorna var samtidigt mer än bara kronor och ören. Wennerströmaffären anses som 1900-talets allvarligaste svenska spionhistoria och ändå har vi aldrig fått ett konkret svar på frågan om vad som drev honom att förråda sina kollegor och sitt eget land.

På inget sätt stämde Wennerström in på klassiska bilden av spionen. Han levde ett fullständigt normalt familjeliv och hade inga laster. Han levde inte heller över sina tillgångar och beskrivs i sin samtid som korrekt, plikttrogen och städad.

Levande och insiktsfullt skildrar Simon Olsson Wennerströmaffären – ett av det svenska 1900-talets allvarligaste spionfall. Gåtan Wennerström kommer sannolikt aldrig få ett definitivt svar, men i takt med att sekretessen i Sverige, öst och väst hävs ges vi här nya pusselbitar.

Sveriges dramatiska historia skildrar händelser från vendeltiden till 1980-talets ubåtskris. Fångande, lättillgängligt och kunnigt om människor och skeenden som skapade och förändrade Sverige."


Mycket intressant och häpnadsväckande läsning. Att det var illa förstod jag, men att det var så pass illa kunde man inte tro. Vilken enorm skada han tycks ha ställt till med.

Korta lättlästa kapitel och lagom antal sidor för en fackbok. Ingår i Historiska medias bokserie "Sveriges dramatiska historia", och har tidigare läst Wilhelm Agrells U 137 och ubåtskrisen och Catalinaaffären ur samma serie, missa heller inte dessa.

En sån fantastiskt modig städerska som hjälpte till att hitta bevis för att avslöja denna storspion. Och ja visst, "Mr X" kanske fanns på riktigt ändå (skrev tidigare om det här).


"Hon berättade att det under den tid hon arbetat för paret Wennerström kommit en okänd man som gått rakt in i huset och till ett rum där Wennerström hade ett plåtskåp. Detta hade hänt vid minst tre tillfällen då hon var ensam i huset och hon hade fått uppfattningen att den okände mannen hade nyckel till detta skåp. Vid ett tillfälle hade han haft en rulle med sig och vid ett annat hade han lagt sina handskar och en nyckel på ett bord som stod vid ingången. Medan mannen var i rummet hade Carin Rosén tagit nyckeln och stoppat den på sig. Mannen hade på vägen ut frågat efter nyckeln men hon hade inte svarat honom. Senare hade även paret Wennerström frågat om hon sett någon nyckel, men hon hade nekat till detta. Hon fick uppfattningen att makarna ändå misstänkte att det var hon som tagit den. Fru Rosén sa att mannen var i 40-årsåldern, något kortare än Wennerström och att han i övrigt hade ett alldagligt utseende. Mannen kunde aldrig identifieras." Sid. 145-146; Wennerströmaffären - En spionhistoria av Simon Olsson


Wennerström var tydligen djupt indoktrinerad av sovjetiska systemet, experter kom att benämna honom som kommunist, men att bota honom helt från den hjärntvätt GRU använt verkar inte ha fungerat.

Han dömdes 1964 till livstids straffarbete (och blev såklart fråntagen sin tjänst som överste i flygvapnet) för grovt spioneri. År 1972 beslutade regeringen (Palme I) att omvandla straffet till 20 års fängelse. Efter halva strafftiden frigavs han villkorligt 1974. Stig Wennerström dog 99 år gammal 2006.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!