lördag 9 juli 2022

Dubbelbottnade neutraliteten


 

"Ett annat sätt var att säga en sak och göra en annan, det som kom att bli modellen för Sveriges dubbelbottnade säkerhetspolitik under hela det kalla kriget."


En mening som jag plockar ur Wilhelm Agrells bok Catalinaaffären

Äsch, jag låter själva meningen ligga okommenterad idag. Ni får tänka fritt själva hur ni vill. Tänka fritt är bra, det tycker jag vi ska tillåta oss själva och andra.

Villagatan 17 - 1952 - Arga svenskar
Arga svenskar vid sovjetiska ambassaden den 16 juni 1952
(Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons)

Catalinaaffären tror jag för övrigt att de flesta inte har så stor koll på vad det handlade om. Händelserna ägde rum 1952. För det nedskjutna sjöräddningsflygplanet på humanitärt uppdrag, Catalinan (Tp 47), där besättningen räddades, för detta demonstrerade arga svenskar mot sovjet. Och försvaret höjde beredskapen med anledningen av just Catalinan. Allt medan DC-3:an (Tp 79), där samtliga i besättningen mist livet, lämnades som en obesvarad fråga. Chrusjtjov lär 1956 inofficiellt erkänt att det var sovjetiska jaktplan som skjutit ner DC-3:an. Men först 1991 offentliggjordes det av Jeltsin. Sommaren 2003 återfanns de nedskjutna planen, ett projekt lett av dykaren och f.d. flygvapenpiloten Anders Jallai (som ju också är författare till spionromanserien Anton Modin, så ja, det är samma person).


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst). 


3 kommentarer:

  1. Ack ja, vad ska man säga .... politik är en knepig sysselsättning ...

    SvaraRadera
  2. jag kan bara instämma med föregående bloggare. det är så mycket som bestäms i hemlighet och som allmänheten inte anses behöva veta något om

    SvaraRadera
  3. Ändå fortsätter ledande politiker att påstå att vi har varit alliansfria i 200 år. Officiellt ja, men i verkligheten?

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!