måndag 16 januari 2023

The Northman

 


Olga: "Your strength breaks men's bones. I have the cunning to break their minds."

 

Amleth: "My fate brought me to Iceland to carry out my quest of vengeance. But, my fate did not ready me for finding you."


The Northman (2022). Regi: Robert Eggers (som skrev den tillsammans med författaren som går under pseudonym Sjón). Filmen hade världspremiär på Rigoletto i Stockholm i slutet av mars 2022 och i andra länder månaden därpå.


Kategori: Historisk film, äventyr, drama, action.Åldersgräns: 15 år.


Filmbeskrivning:

"Från den visionäre regissören Robert Eggers kommer "The Northman", ett actionfyllt epos som följer en ung vikingaprins strävan att hämnas mordet på sin far."


The Northman är influerad av nordisk mytologi och baserad på en figur (Amleth) ur skandinavisk legend, ingen aning om det är den isländska versionen som avses, men det verkar väl troligt? Filmens huvudroll, som den hämnande vikingaprinsen Amleth, innehas av Alexander Skarsgård. Inspelningsplatsen är till största del Irland, men även kortare sekvenser från Island. Pandemin lär ha satt stopp för starten för filminspelning 2020, viruset gjorde inget undantag för någon film såklart. Det är en både storslagen och synnerligen blodigt våldsam historia, den som undviker filmvåld bör kanske tänka sig för. Som exempel efter en incident vid ett slags brutalt lagspel så utdelar Amleth hela åtta danska skallar i följd, där ligger Centerpartiets blivande partiledare i lä minsann! Så värst mycket dialog erbjuder inte filmen, men rent visuellt är den något i särklass. Alexander Skarsgård övertygar i sin roll som Amleth, liksom Anya Taylor-Joy i rollen som den slaviska trollkvinnan Olga. Nicole Kidman spelar vikingadrottningen Gudrún (Amleths mor), och Björk som... norna? spök-völva?


Filmens längd: 2 tim. 11 min.

Ginza: DVDInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).