måndag 30 januari 2023

Rysslands historia

 

Rysslands historia av Kristian Gerner kom ut i nyutgåva förra året. Den utgåvan ska ha ett nyskrivet kapitel om Putins invasion av Ukraina, historisk bakgrund och framtida konsekvenser för Ryssland vad gäller landets väg bort från Europa. Nu är det inte den boken jag läser utan föregående upplaga från 2017 (bild ovan). Men oavsett om det är den förra eller den nya utgåvan som finns på biblioteket, låna hem den! Värt att få ökad insikt om det (alltför nära oss!) stora landet i öster som väl de flesta - inte minst under det senaste året - tyckt vara rent obegripligt.

Läser att Sovjetunionen 1918 - med tillägg 1946 - införde tre återkommande händelser som även blev extra stora högtider (lite mer avancerat än så, men tar det ytligt): 1 maj; arbetarnas högtidsdag och förebådandet av kommunismen, 9 maj; "Segerdagen" - efter Nazitysklands kapitulation den 8 maj, spridande av frälsningsläran där Stalins sändebud skulle göra alla folk till Rysslands lärjungar, 7 november; Oktoberrevolutionens årsdag som symboliserades av Lenin och betydde Rysslands uppoffring för mänsklighetens frälsning genom den självpåtagna uppgiften att starta kommunistisk revolution och därefter resa sig i segern efter inbördeskriget.

Intressant även att läsa om Ukrainas utveckling (såklart) och Belarus, om Rysslands ledare (före och efter Sovjetunionens upplösning) och om Putins tid vid makten. Finns mycket spännande läsning här som ger fördjupad kunskap om landet, kommunism/socialism/reformistisk socialdemokrati - första, andra och tredje internationalen (Komintern), hur allt det här har präglat folket, på vilket sätt det gjorts, hur de ser på sig själva som undersåtar till sin "lillefar" (tsaren, Stalin, Putin...) och omvärlden. Mycket viktiga saker att förstå, vilka avsikter som funnits (och återupplivats?), vart allt är på väg?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).