måndag 23 januari 2023

"Spionen på FRA 2.0", Anders Jallai

Spionen på FRA 2.0, Anders Jallai. Förlag: Pub Lic. Antal sidor: 432. Utgivningsår: 2014.


"Den hemligaste organisationen i Sverige gömmer sig i skuggorna och opererar helt utan ansvar gentemot medborgarna i landet. I dess periferi finns höga militärer, myndighetschefer och näringslivstoppar.

Anton Modin, den före detta underrättelse-operatören inom Sektionen för Särskild Inhämtning SSI, blir besatt av att avslöja organisationen och dess chef, den gränslösa och pragmatiska Chris Loklinth. Modin förlorade sina två barn och sin fru i Estoniaolyckan 1994. Fortfarande 14 år efter olyckan, anklagar han sin förra arbetsgivare för att ha del i olyckan. Vad han inte vet är att sedan andra världskriget samarbetar den hemliga avdelningen SSI med CIA, Mossad och Brittiska MI6, och tillsammans bildar de Sveriges skuggregering (Deep State). Något mycket hemligt och djupt begravt i vårt land.

Spionen på FRA 2.0, är en nyskriven och uppdaterad version med nya avslöjanden. Anders Jallais hyllade debutroman från 2010, bjuder läsaren på en spännande inblick i Sveriges samtidshistoria och dolda verksamhet under det kalla kriget. Något som kastar en lång skugga än idag över underrättelse- och säkerhetstjänsterna i landet."


Valde att läsa den här uppdaterade och ocensurerade versionen av första delen i bokserien om Anton Modin. De av författaren egenutgivna böckerna har jag uppfattat som bättre än de tre första förlagsutgivna, Spionen på FRA 2.0 är inget undantag. Vad jag förstår var tanken att även de två andra böckerna utgivna av förlaget Lind & Co (Landsförrädaren och Natoagenten) skulle komma i 2.0-versioner, hur det är med den saken vet jag ej (del 2 handlade mycket om "Paul Olofson" och del 3 om Estoniakatastrofen, känslig terräng förstås). Vet heller inte om dessa e-böcker på engelska från 2015 är sådana uppdaterade versioner:

Totalt har jag nu under det senaste halvåret läst 12 av seriens 13 delar.

Hela serien:

 1. Spionen på FRA (2010 och uppdaterad version 2014: Spionen på FRA 2.0)
 2. Landsförrädaren (2011)
 3. Natoagenten (2012)
 4. Bilderbergmötet (2013)
 5. Anton Modin i rikets tjänst (2014)
 6. Vetenskapsmannen (2015)
 7. Mördarkommandot (2016)
 8. Spionerna på Säpo (2017)
 9. Källa Erik (2018)
 10. Spinndoktorn (2019)
 11. Kryptören (2020)
 12. Anomali (2021)
 13. Illegalisten (2022)

Oerhört intressant och underhållande läsning har det varit! Böckerna baseras på verkliga händelser.

Spionen på FRA ger fokus åt FRA och storspionen Wennerströms medhjälpare Mr X, men var det en person som fanns på riktigt? Man får kanske anta att Mr X aldrig funnits, även om både bok och promotion-video på youtube (helt hastigt i förbifarten) visar något som ska föreställa autentiska bilder.


Förutom detta handlar den här första delen om ubåtskränkningarna, och dykning på en sänkt ubåt utanför Singö. I första kapitlet är årtalet 1982, därefter 2008. Romanseriens huvudpersoner finns alla med, och episoden med Harry Nuders hundar var helt förfärlig att ta sig igenom måste jag nämna. Roslagsmiljöerna, som för mig som rospigg är så väl kända, beskrivs stämningsfullt och inkännande såhär redan från start. Det som jag f.ö. skrivit om böckerna i bokserien tidigare gäller även Spionen från FRA, så jag ska inte bli tjatig.

Romanserien ger massor av värdefulla insikter och kunskap om sådant de flesta av oss vet väldigt lite om. Och så får man ju lust att ta reda på fakta bakom fiktionen. Den ena boken leder till den andra, Spionen på FRA ledde mig vidare till en ny bok i Historiska Medias serie Sveriges dramatiska historia: Wennerströmaffären - En spionhistoria av Simon Olsson. Mer om den sen.


Några smakprov:

En smakebit på søndag 15 januari

En smakebit på søndag 22 januari


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!