söndag 15 januari 2023

En smakebit på søndag: Spionen på FRAGenom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Här kommer två smakbitar från Spionen på FRA av Anders Jallai. Kunde inte välja en!😊


Sidan 10 (Stockholms norra skärgård, 20 september 1982), kommendörkapten Arbin:

  "Jag skulle bli en ypperlig amiral och en förebild för den svenska kustflottan. Jag har fel profil. Alldeles för Natovänlig, tänker Arbin vresigt, även om det inte hade uttalats på utvecklingssamtalet som avhållits på Högkvarteret. Jävla amatörer! Bekanta inom US Navy som han träffade på en samövning med Nato i södra Östersjön i slutet av sjuttiotalet, ligger honom fortfarande i fatet. Flottan är den sista enheten i Sverige, är hans fasta uppfattning, som fortfarande fungerar självständigt. Det är ännu mer deprimerande att statsminister Olof Palme och hans socialistiska regering blivit vald igen. De kommer att fortsätta nedrustningen av Försvaret till den grad att vi inte längre kan freda gränserna. Den blivande statsministern Palme har redan aviserat kraftiga neddragningar. Trots att fientliga ubåtar opererar ända inne vid våra hemliga marinbaser. Då drar den jäveln ned på ubåtsförsvaret. Helt förbannat jävla obegripligt. Snart talar vi ryska som andra språk i det här landet istället för tyska och engelska. Vart ända in i helvete är vi på väg? Han känner hur eländet får hans kinder att hetta."


Sidan 88 (Stockholm, Mariatorget, 19 juni 2008), Anton Modin:

  "Modin kunde inte sätta fingret på det. Men han visste, såklart.
   De svenska medborgarna, eller skattebetalarna som det hette i medierna numera, hade invaggats i säkerhet under en period då ryssarna använde Sveriges territorium till att leka krig på. Eller hade ryssarna förberett sig på nästa stora krig? Det var under kalla kriget då Europa och Sverige varit en hårsmån från en katastrof.
   Modin orkade inte debattera världspolitiken med Bergman just nu. Han komprimerade informationen. Motståndet mot att ubåten skulle komma upp till ytan, förklarade han, berodde på att man fruktade följderna av en rad pinsamma omständigheter. Ubåten var förmodligen rysk. Den svenska marinen hade sänkt den. Ingen av parterna hade erkänt händelsen. Tyst diplomati  rådde."


Läs gärna intressant bakgrundsinformation om den här uppdaterade versionen av författarens debutroman i bokserien här: Spionen på FRA 2.0 – nya avslöjanden | ANDERS JALLAI


Länkar till fler smakbitar den 15 januari finns här


9 kommentarer:

 1. Det är den här boken som har stått oläst i min hylla (eller läsplatta) i snart nio år. Det är nog dags att läsa den snart. Mer sann än någonsin, kanske.

  SvaraRadera
 2. Ja tänk hur ämnen kan bli aktuella igen! Tack för smakbitar!

  SvaraRadera
 3. Man kunde läsa ryska i mitt gymnasium precis åren innan jag började där. Jag tycker det är spännande med andra alfabet och har själv läst klassisk grekiska.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakebiten är inte så mycket för spiondeckare.

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten, inte riktigt min genre men säkert intressant.

  SvaraRadera
 6. Okänd författare för mig. Tack för smakbitarna, de var onekligen speciella.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. den här författaren har jag i åtanke. tack för smakebitarna!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).