onsdag 26 januari 2022

The Man in the High CastleVeckans bok: Mannen i det höga slottet (1962) av Philip K Dick

De allierades kapitulation avslutade andra världskriget 1947, Tyskland och Japan gick segrade ur kriget. USA är ockuperat av nazister i öst med högkvarter i New York, och väster om Mississippi styr japanerna, den japanska livsstilen har satt sin prägel på San Franciscos affärsliv och kultur.

Femton år efter andra världskrigets slut befinner sig det kejserliga Japan och Nazityskland - världens nuvarande supermakter - i ett kallt krig med varandra. Då en åldrad Hitler blivit inkapabel p.g.a. syfilis, kämpar bl.a. Joseph Goebbels och Hermann Göring om att efterträda honom som führer över det stortyska riket. Nazisterna har fullföljt Förintelsen, utrotar alla de anser vara untermensch. De har även gått vidare med idén om ett expanderat lebensraum, ett utvecklande av vätebomben (som de även använt), samt att bygga raketer för resor såväl på jorden som ut i solsystemet, t.ex. för uppdrag att kolonisera månen, Venus och Mars.

I San Francisco driver Robert Childan en antikvitetsaffär med samlarobjekt, inte alltför sällan förfalskningar. Gammal "amerikana" (t.ex. Musse Pigg-klockor från 1938) säljs som smör i solsken till rika japaner. Frank Frink tillverkar förfalskade amerikana-souvenirer som han säljer med varierande framgång till Childan. Och Franks exfru Juliana Crain (aikidoinstruktör till yrket) försöker komma underfund med den förbjudna romanen Gräshoppan släpar sig fram, boken alla talar om. Bokens handling känns så verklig, den beskriver en alternativhistorisk värld där Tyskland och Japan gick förlorande ur kriget. Här finns även den japanske tjänstemannen och kommissionären Mr Tagomi, som i tysthet för sig själv börjat tvivla på den japanska och tyska statsmakten.


(1963 tilldelades boken Hugopriset som 1962 års bästa science fiction-roman. Teveserie baserad på boken har skapats, release säsong 1-4: 2015-2019)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).