Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.
Hämtar smakbit ur Sverige under kalla kriget - Myter och legender, Anders Frankson (red.). Från texten "Ubåtskränkningarna - vem och varför?" av Lars Ericson Wolke (professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan), sidan 174:
"Alltsedan det sena 1940-talet bedrev Sverige ett inofficiellt militärt samarbete med västmakterna (såväl med Danmark och Norge som med Storbritannien och USA), både på underrättelsesidan och avseende flyg- och marinstridskrafter. Även om detta samarbete var okänt för en svensk allmänhet och de flesta politiker och militärer, så var det med all säkerhet inte det för Sovjet, som därmed rimligen räknade in Sverige som en potentiell Natoallierad.
I händelse av ett storkrig i Europa var det ett givet sovjetiskt intresse att förhindra att Nato kunde skjuta fram sina positioner till svenskt territorium. Det kunde gälla amerikanskt flyg eller delar av den västtyska flottan, som lämnade Kiel och sökte skydd i svenska vatten. När det kalla kriget var som kallast, runt åren 1979-1985, var detta sovjetiska intresse som starkast.
Krigsförberedelser utesluter självfallet inte underrättelseinhämtning, snarast är de senare en förutsättning för de förra. Dokumenterad omfattande underrättelseverksamhet från Sovjet och dess allierade i Warszawapakten i form av TIR-märkta långtradare på platser där de inte borde vara eller forskningsfartyg ("professorsfartyg") och fiskebåtar med omfattande signalspaningsutrustning passar väl in i detta mönster, liksom underrättelseinhämtning under vattnet."
Några av de frågor som besvaras i boken:
Planerade Sverige att använda kärnvapen? Räknade Sverige med undsättning från väst vid en invasion? Vad var Stay-behind och vad gick det ut på? Vad var idén med Kalixlinjen? Hade Sverige planer på att ockupera Åland? Avslöjade storspionerna Wennerström och Bergling några militära hemligheter? Hade vi stått emot det sovjetiska bombflyget? Ubåtskränkningarna - vem och varför?
För mig som är född -69 var det i varje fall en mycket spännande bok att läsa. Särskilt intressant också med tanke på hur världsläget ser ut idag. Om ni kan ha några minnen från tiden för kalla kriget (1945-1991), vilka är era minnen då?
Boken är utläst och ett slags omdöme kommer här på bloggen inom kort.
Fler smakbitar finns idag här
Mycket av det i smakbiten låter bekant. Var ju ung på den tiden 🙂
SvaraRaderaDen låter intressant men jag känner mig inte jättesugen ändå. Är född -76 så var ju med på sluttampen liksom.
SvaraRaderaTack för intressant smakbit! Att det utspelade sig när man själv var ung känns märkligt.
SvaraRaderaJeg har ikke lært så mye om hva som skjedde rundt Sverige i den kalde krigen, men kan jo endel om Norge. Likevel er ikke dette min type bok :-) Ha en riktig fin søndag!
SvaraRaderaTack för smakbiten. Tycker att den här boken låter så intressant.
SvaraRaderatycker också att boken förefaller intresant. alla borde läsa mera historia. och helst lära sig något av den också. tack för smakebiten!
SvaraRaderaDen här verkar intressant, tack för smakbiten!
SvaraRaderaAh, alla böcker om Kalla kriget är alltid intressanta. Det är säkert en sådan där bok jag kan ha som referensmaterial.
SvaraRadera