måndag 14 augusti 2023

Just J

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är J:



Författarnamn:

Janouch, Katerina. T.ex. om samhälle, kultur och politik: Bilden av SverigeBilden av verkligheten och Flykten från folkhemmet. Romanserien om journalisten Dea Wilenius: Blodsådd och Ingen kvinnas land. Satirserie: Helt oacceptabeltSveriges lilla röda och Kortslutning i lögnfabriken. Skulle vilja läsa alla dessa titlar jag nämner, men tyvärr tycks biblioteket placerat författaren i frysboxen efter år 2020. Åsiktskorridoren har smalnat av, taket sänkts, blivit mer trångt och klaustrofobiskt. Man måste inte hålla med om precis allt folk har åsikter om, men bara därför ska de väl inte helt utestängas? Slår man in på den vägen blir nog ett samhälle bara alltmer ängsligare, undfallande och tystare. Övertygad om att det inte är någon positiv utveckling att visa den sortens svaghet, en svaghet som kan utnyttjas. Intressant intervju med författaren som spelades in för precis 5 år sedan, den 14 augusti 2018:




Titel:

Jorden runt på 80 dagar, Jules Verne.

Darkness Publishing:

"Phileas Fogg, brittisk gentleman och medlem av Reformklubben, slår vad om att han kan resa jorden runt på åttio dagar. Med sig tar han sin franske betjänt, Jean Passepartout. De många oförutsedda saker och faror de möter på vägen beror på fransmannens nyfikenhet och äventyrslust. Samtidigt misstänks Fogg för att ha rånat Banken av England på en jättesumma och de jagas hack i häl av den engelske detektiven Fix. Till sist är det fransmannen som kommer på hur de ska överlista alla."

Se brittiska tv-serien från 2021 också. Min åsikt är att den var rätt bra och spännande:


På bokomslag:

Julskyltning. En julsaga i Stowford, Anne Marie Ryan. En bok som skulle anlända till biblioteket idag och som reserverats i en köplats. Sen är det förstås helt okej att ha åsikter om att det är en aning konstigt att läsa julig bok redan innan sommaren är över. Också.


Ps. Hoppas journalister, författare och folk i allmänhet fortsätter ventilera olika sorters åsikter öppet i tal och text, det blir liksom mer nyanserat då. Sen vet man ju faktiskt inte hur länge vi kommer att få fortsätta ha den möjligheten, så bäst att passa på så länge det går! Bokbrännarna (i gemensam sak med islamister och putinister, väl?) kanske inte bara utsätter oss för allvarligt förhöjt säkerhetsläge med terrorhot, utan även till slut blir de som lyckas sätta helt stopp för friheten att kunna yttra sig och föra fram åsikter utan censur? Nästa grej som islamisterna sen kommer att känna sig kränkta av kan ju vara att se kvinnor och flickor utan hijab (eller något annat mer heltäckande) i Sverige, så snart kanske alla (utom män och pojkar då) tvingas bära ett sådant tygstycke för att t.ex. inte behöva bli överösta av yoghurt?:

Just knasig värld vi lever i.


8 kommentarer:

  1. kul att Verne fick vara med, Janouch är nytt namn

    SvaraRadera
  2. den julboken vill jag läsa! sommar eller höst. ska lyssna på intervjun med Janouch. hon brukar inte skräda orden, precis

    SvaraRadera
  3. Är mycket skeptisk till Janouch. Sen var det lätt att hamna bland julböckerna ...

    SvaraRadera
  4. Verne gillar jag och läst en del av Janouch.

    SvaraRadera
  5. Jag började titta på Jorden runt...men sen kom jag av mig, det blev nog bara ett par avsnitt. Janouch, nej tack! Och julböcker nej tack, usch vad jag var negativ idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte "usch", känn istället tacksamhet över att du har rätt att yppa dina åsikter, vilka de än är! :)

      Radera
  6. Jag tycker absolut att du ska efterfråga hennes böcker på biblioteket. Till slut kanske...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får undersöka om vi har någon sådan möjlighet att efterfråga böcker här.

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!