Helgfrågan i Mias bokhörna ersätts fr.o.m. varje torsdag mellan v. 28-33 av en sommaredition med en återkommande fråga:
"Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj."
Börjar med ett boktips: Guide till spionernas och underrättelsetjänsternas Sverige
Finns så mycket jag vill läsa i den här guiden med massor av unikt material, där en del är sådant som tidigare varit hemligstämplat och dolt. Dokument, hemliga foton, spionkartor... Mycket spännande! Än så länge bara i sin helhet läst kapitlet om japans militärattachékontor i Stockholm, om makarna Onodera. Tidigare helt okänt för mig.
Frun Yuriko lär under representationstillfällen, middagar och högtider då paret lämnade attachékontoret, ha gömt hemliga kodböcker under en obi, en sorts bred gördel av ett 3.5 m. långt band av siden, tillhörande en traditionell kimono.
Efter en genombläddring noteras mer intressant, t.ex. om...
...Blå Fågeln, samlingsplatsen för agenter på Strandvägen 1 i Stockholm.
...Sovjetunionens ambassad på Östermalm mellan 1936 till 1971. Och om den legendariska ambassadören Madame Kollontaj (vars dagböcker jag tidigare skrivit om på bloggen, bland annat här). Om Säpos observationsplats, bevakningen av sovjetiska ambassaden från en lägenhet på Villagatan 24.
...svenskt spionage i Baltikum.
...FRA:s signalspaningsvilla på östra Lidingö.
...sovjetiska spionen Stig Wennerström (som jag tidigare skrivit om här på bloggen).
...militärsäkerhetstjänsten B-byrån.
...socialdemokratin och IB:s utrikes- och inrikesunderrättelsetjänst och IB-affären såklart.
...Östtysklands propagandacentral DDR-kulturcentrum, Östtyskland som det land inom östblocket med störst förutsättningar att påverka det svenska samhället. DDR-Kulturcentrum på Stockholms Norrmalm visade upp östtysk kultur i skyltfönstren, en utställning lär ha handlat om dockan John Blund (tyska Sandmann), känd från SVT:s program Halvsju med Lennart Swahn. Både docka och filmer kom från DDR ursprungligen.
(I samband med detta kom jag att tänka på Drutten och Gena, dockfilmsseriens sovjetiska variant visades i Halvsju. SR ska sen ha köpt två dockor från den sovjetiska televisionen och SVT producerade egna program med början 1973 kallat Drutten och Krokodilen i bokhyllan i efterföljaren till Halvsju som kallades Sveriges Magasin. Sverige har varit så väldigt rött, så väldigt länge, så är det då egentligen så svårt att inse att färgen är svår att tvätta bort från public service? Undra om ps någonsin kommer att bli politiskt neutral, egentligen tror jag inte det är möjligt.)
...sovjetiska och ryska ambassaden på Kungsholmen.
...sovjetiska spionen Stig Bergling (som t.ex. ges fokus i romanen Spionerna på Säpo). Under en intervju med en rysk journalist, för en oppositionell Kremlkritisk tidning (Novyje Izvestija) år 2001, ska Bergling ha försökt få journalisten att förmedla ett budskap till Kreml. Borde ha varit 64 år då ju (född 1937). Den gamle spionen hade tydligen förhoppningar om att få nya underrättelseuppdrag för Ryssland efter att ha varit villkorligt frigiven från 1997. Märklig människa! Vidare (sid. 233):
"Några år senare ringde Bergling till Smirnov [journalisten]. Han beklagade sig över hur dåligt behandlad han hade blivit av Ryssland och hoppades kunna få någon form av rysk pension. Han berättade att han hade förberett ett personligt brev till Rysslands president Vladimir Putin. Bergling utgick, felaktigt, från att Smirnov tillhörde den ryska säkerhetstjänsten FSB eller den militära underrättelsetjänsten GRU och på något sätt skulle kunna få brevet förmedlat till adressaten. Trots att Smirnov förklarade att han inte hade några kontakter i Kreml och inte heller några som helst kopplingar till vare sig den ryska säkerhets- eller underrättelsetjänsten, skickade Bergling brevet till honom."
Brevet hade han tydligen signerat med titeln överste i GRU, något som alltså hans hanterare tidigare skulle ha utlovat honom som en militär grad. Om brevet kom i väg på annat sätt är det ingen som vet, inte heller om han fick svar. Stig Bergling avled 2015.
...de polska tavelförsäljarna.
...den sovjetiska fiskeflottan.
...spionvandring i Stockholm.
...sovjetiska TIR-bilarna under 80-talet, lastbilar anpassade för spionage?
...historien bakom Must.
...och mycket mer!
Toppa sen med en rolig och sött charmig spionhistoria, inklusive nagelbitarslut:
My Spy går på Viaplay: My Spy - Film online på Viaplay
Ojojoj där verkar det finnas hur mycket som helst att hämta för den intresserade!
SvaraRaderade sanna historierna kan vara intressanta
SvaraRaderaverkligheten överträffar ofta dikten
SvaraRaderaMy Spy verkar kul.
SvaraRadera