Ett samtal från sin son, David Eriksson. Förlag: Ekström & Garay. Antal sidor: 270. Utgivningsdatum: 2023-06-20.
Recensionsexemplar
"Benny, sextiotvå, är minsann busschaufför, inte någon rackarns bussförare. Och inte för att han är en sådan som skryter, men han är rätt duglig på det. Det är snart jubileum, då har han kört i trettio år här i Stockholm.
Antal trafikolyckor? Noll.
Antal förseningar? Noll.
Det är förstås ingen slump. Det är resultatet av hårt arbete, disciplin och en flexibilitet som många års erfarenhet kan ge.
Men Benny kan erkänna att han har en fördel. För såvitt han vet har ingen annan chaufför förmågan att se några sekunder framåt i tiden.
Hur hade ditt liv blivit om du visste något tio sekunder fram i tiden som ingen annan visste? Denna gåva – eller förbannelse? – definierar Benny och har lett till spruckna förhållanden. Men Benny har inte gett upp. När hans son Alex hamnar på sjukhus efter att ha lånat pengar av fel typ av människor ser Benny sin chans att få vara till hjälp. Om Alex nu vill ha hans hjälp?
Ett samtal från sin son är en bok med både skratt och svärta, en berättelse om en förälders strävan att återfå kontakten med sin familj. Men minst lika mycket om vikten av att amortera ordentligt. För att då inte tala om hatet mot självkörande bilar och digitala skärmar."
Lättsamt humoristisk, med en aning svärta, är berättelsen om 62-årige Benny, busschaufför med en övernaturlig gåva som han i stort sett lyckats hålla hemlig. Men en trafiksituation kastar till slut misstankar mot den beskedlige mannen. Dessutom kommer därefter sonen i knipa och behöver hans hjälp, den nu vuxne sonen som han dessutom så gärna vill återfå en bättre relation till, till vilket pris som helst... Fast allt är nu inte såsom det först verkar vara, finns en annan sanning bakom sonens behov av ekonomisk hjälp? I fiktionen kommer verkligheten fram och får synas, den sortens fiktion är extra värdefull, till den sorten hör Ett samtal från sin son.
Trevlig sommarläsning, korta kapitel som varvar ett då och ett nu för att bygga ihop en helhet som leder fram till ett snyggt avslut. Mycket igenkänning för både äldre (får väl tänka jag numera tillhör dit) och yngre generation. Tänkte senast häromdagen att man känner sig oerhört tacksam över att ens barndom var under tiden innan teknologin tog över (och allt annat konstigt jag inte heller helt förstår). 😉
Härligt språk med kluriga formuleringar och träffsäkra samtidsbetraktelser för tiderna som handlingen berör (från 1965 fram till nutid). Empatiskt tecknade karaktärer, kände såklart sympati för Benny och även Viviann och hennes besvärliga livssituation (som så många numera delar, men så få längre uppmärksammar).
Gillade verkligen David Erikssons debutroman Höjden av förändring, och bok nummer två höll samma klass. Relationsromaner är normalt inte var jag brukar läsa, och vid de tillfällen det sker är jag mer kräsen än de flesta. Men detta var bra och rentav mycket bra! En snäll må bra-bok med mycket humor, vänlighet och omtanke, något jag känner man kan behöva ge plats för i dessa oroliga dystra tider.
Även: En smakebit på søndag, Veckans mening (Fyrtiofyra centimeter, Det ultimata testet)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!