fredag 18 augusti 2023

"Ungernrevolten", Artur Szulc

Ungernrevolten, Artur Szulc. Förlag: Historiska Media. Antal sidor: 160. Utgivningsdatum: 2023-06-12.


"Den 23 oktober 1956 går tiotusentals ungerska studenter och arbetare ut på Budapests gator för att protestera mot diktaturen och det sovjetiska herraväldet.

Sedan andra världskriget fungerade landet som sovjetisk lydstat men i och med Josef Stalins bortgång 1953 hade förtrycket gradvis minskat. Arbetarupproret i Polen, som lett till politiska reformer, inspirerade ungrarna och snart var revolten ett faktum. Stadens enorma Stalin-staty revs och radiohuset stormades. Aldrig tidigare hade Moskva utmanats så öppet och massivt.

Upproret pågick i tolv dramatiska dagar innan frihetskampen slutligen krossades av sovjetarmén.

I Ungernrevolten leder Artur Szulc läsaren genom revoltens upptakt, dess intensiva förlopp och tragiska följder. Inblickar från politiska samtal i Moskva, Washington och Budapest varvas med skildringar av tappra gatustrider och europeisk solidaritet."


Utmärkt bok om Ungernrevolten för dig som föredrar en mer kortfattad och lättläst text. Bra med rubriksatt kapitelindelning och att boken i stort sett följer revolten kronologiskt, inklusive före och efter (fram till järnridåns fall), detta ger ett extra driv i läsningen. För jag visste heller inte innan riktigt hur det var, att det blev så ruskigt brutalt var mer än jag kände till. Intressant också att få jämförelsen mellan Polens och Ungerns utveckling innan Sovjetunionens upplösning. Författaren har även skrivit böcker om Polen och är väl insatt i landets historia (tidigare läst titeln Warszawaupproret 1944, och Polens historia finns på min minneslista att läsa).

Vid gränsen till Ungern 1984
Gör kopplingar till nuet och Ryssland-Ukraina, och den fortfarande uteblivna resningen av det ryska folket mot regimen där i Ryssland. Men förstås, det kan komma tvärt. Antingen sker det, och det blir en glasnost 2.0? Eller så blir Ryssland fullt ut ett slags slutet Nordkorea 2.0. Tänker när jag läser boken att med Ungerns historia borde landet idag ha samma insiktsfulla och fullt ut stödjande inställning som Polen har till Ukrainas svåra situation.

Var i Österrike sommaren 1984, besökte den av Ungern/Sovjetunionen skarpt bevakade landsgränsen. Otäck känsla vid järnridån som etsade sig fast i minnet, minsta överträdelse menades resultera i att vederbörande blev ihjälskjuten, på fläcken. Vet inte om det stämde, men så sa man då i Österrike. Och ju mer man läser om Sovjetunionen, innan glasnost och sönderfallet, ju mer förstår man att det säkert stämde.

Även: En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!