söndag 13 augusti 2023

Början på en bräcklig vapenvila 1956

 

  "Utkomsten av mötet blev alltså att Kreml gick med på ett vapenstillestånd. Den sovjetiska ledningen hade flackat runt i flera dagar utan att veta vilket ben man skulle stå på. Till sist lutade de flesta åt en politisk lösning förutsatt att Ungerns socialistiska grundkonstruktion hölls intakt och att landet stannade kvar i Warszawapakten. Marsalk Zjukovs uttalande inför sovjetiska journalister följande dag var förmodligen inget spel för gallerierna: ”I Ungern har situationen förbättrats. En regering som vi har förtroende för har bildats.”
   Tjugo minuter efter ett på eftermiddagen den 28 oktober deklarerade Imre Nagy vapenvila."

Sid. 99; Ungernrevolten, Artur Szulc


Ungernrevolten var ett folkligt uppror mot Ungerns regering som då styrdes av kommunistiska Ungerska arbetarpartiet, upproret var också riktat mot det inflytande Sovjetunionen hade över landet. Ungernrevolten pågick mellan den 23 oktober och 4 november 1956. Fråga gärna era föräldrar eller far- och morföräldrar hur de minns Ungernrevolten, för vad gäller Norden var det särskilt i Sverige som det blev en ungerskvänlig stämning med solidaritet för Ungerns folk i samband med revolten.

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

En smakebit på søndag 13/8


Ps. Missa för övrigt inte kantarellåret i år, aldrig varit med om något liknande trots att skogarna minskat betydligt p.g.a. avverkning häromkring. Gårdagens plock som kanske kan inspirera någon:


10 kommentarer:

  1. haft många ungerska vänner som kom hit då, från Tjeckoslovakien, även från Polen, eller barn till dem som kom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Runt 7.500 ungrare kom till Sverige p.g.a. revolten, enligt boken. Så det var många.

      Radera
  2. Jag är inte så glad i svamp (och definitiv inte i att plocka dem), men en god kantarellsås är ju aldrig fel 🙂

    SvaraRadera
  3. har förstått att det finns gott om kantareller och blåbär. får försöka masa mig ut. tack för smakebiten

    SvaraRadera
  4. Det jag kan om Ungernrevolten har jag läst mig till utifrån skönlitterära böcker som utspelat sig då. Jag hade planerat att ge mig ut och leta svamp och kanske blåbär, men det går ju inte nu med en fraktur på foten och kryckor :-(

    SvaraRadera
  5. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  6. Jag hinner flytta innan jag hittar de bästa svampställena. På förra platsen hittade jag bara trattisar, nu bor jag mer i stan men har hittat rätt mycket soppar, även kalle vilket gladde mig mycket. Jag har ingen koppling alls till Ungern.revolten. Inte h ar jag kvar äldre generationer heller, så det förblir mer eller mindre en vit fläck för mig, har ju koncentrerat mig mer på de nordiska ländernas historia. Men det är säkert läsvärt och intressant. Tack för smakbit o grattis till fångsten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket intressant! Särskilt i det världsläge vi har idag, med det som händer i Ukraina, Rysslands agerande.

      Radera
  7. Jag har aldrig haft några svampögon i skogen tyvärr men jag tycker mycket om svamp.

    SvaraRadera
  8. Nej, jag har inte missat kantarellåret, har just rensat en korg!

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!