tisdag 29 augusti 2023

Svenska kulturvänstern, Lenin och Ryssland på 2000-talet

Public servicekanalen P3 prisade gangsterrappare på Guldgalan. Den numera brottsdömda klimataktivisten Greta poserade för covid-vaccin med maskerad kriminell gangsterrappare.

Leninpriset delas ut till författare eller konstnärer som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska vänstertradition. (Jan Myrdals stora pris – Leninpriset – Wikipedia). Sveriges VänsterTelevison tyckte tydligen det var viktigt igår att uppmärksamma detta pris och dess vinnare år 2023:


Något i år nyöppnat i Varberg, som kallas "Leninland", annonserades det om i november och december 2022 (bl.a. i branschtidningen Journalisten, svenska journalister är kanske företrädesvis kommunister?).

Ett slags sovjetisk semesterboende för "skrivande människor i Sverige med hjärtat till vänster". Badhuset där ska tydligen vara en kopia av Vladimir Lenins favoritbad i S:t Petersburg. Alltså... jag orkar bara inte med alla dumheter snart! Lenin stöpte Sovjetunionen till en förtryckarstat, Stalin satte Lenins teorier i praktiskt utövande genom massmord. Ansökningar för vistelser under hela år 2023 på denna fasansfulla plats fylld med symboler hämtade från kommunistiska diktaturer skulle vara dem tillhanda senast 15 december 2022, så ni som är sugna på en sådan kulturvänstervistelse i "överdådiga Leninland" är liksom för sent ute. Grundaren där i Varberg menar att Lenin ska stå symbol för uppror och "att välta systemet över ända". Får mig att tänka på Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi som sa sig vilja "göra kaos med alla". Sann leninistisk anda där i Miljöpartiet verkar det som.


Det finns ingen hejd på kulturvänsterns hyllningar av gangsters och diktatorer. Otroligt. Var är protesterna? Var är kritikerna? Måste verkligen alla journalister som släpps fram i public service vara vänster, skydda vänsterintressen, och gömma undan sådant som kan skada vänstern, dumheter de rödgröna politikerna drivit igenom och inte behövt ta ansvar för, både i dåtid och i närtid?


Ryssland på 2000-talet:

Andra Tjetjenienkriget 1999-2009

I början av 2000-talet återhämtade sig ryska ekonomin. Stigande råoljepris och export av råolja menas vara orsaken.

Dmitrij Medvedev valdes till president i Ryssland 2008, men med stöd av Putin.

Putin återvald som president år 2012. Förlängning för Putin att sitta kvar vid makten godkänns år 2020. Putin kan ha möjlighet att sitta kvar två mandatperioder från 2024, d.v.s. 2 gånger 3 år, alltså fram till 2030.

Krimkrisen då Ryssland illegalt annekterade Krim i Ukraina år 2014.

Ryskt stöd för ukrainska utbrytarrepublikerna Donetsk och Lugansk.

Ryssland engagerar sig på Assad-regimens sida i Syriens inbördeskrig 2015.

I december 2016 avslöjade Navalnyj att han tänkte kandidera i det ryska presidentvalet 2018. 

Navalnyj grips för att ha organiserat olovlig sammankomst, en antikorruptionsdemonstration i Moskva den 12 juni 2017. Demonstrationer mot korruption i ca 180 städer i Ryssland. Ca 1000 personer greps.

Den 20 augusti 2020 hamnar Navalnyj på sjukhus efter förgiftning, nervgiftet novitjok.

Vid resa tillbaka till Moskva i januari 2021 greps Navalnyj och dömdes till fängelse.

Putin slår fast att Ukraina skall ses som "en omistlig del av Ryssland" i juli 2021.

Den 24 februari 2022 inleder Ryssland en militär invasion av Ukraina. Bl.a. Kina och Indien har fortfarande inte fördömt Ryssland för detta krig.

Den 6 mars 2022 demonstrerades mot kriget i Ukraina i 63 städer i Ryssland. Tusentals ryssar greps.

Den 29 augusti 2023 fortsätter Ryssland sitt krig i Ukraina, och ryssarna som inte sympatiserar med krigandet tycks hållas på mattan, tysta och fogliga?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!