tisdag 2 augusti 2022

"Anomali", Anders Jallai


Anomali av Anders Jallai. Förlag: Pub Lic. Antal sidor: 343. Utgivningsdatum: 2021-12-01.

Bibliotekslån


"Det är högsommar i Grisslehamn. Solen skiner och kvällshimlen är så stjärnklar att man kan ana andra galaxer där ute. Anton Modin borde njuta. Men han har just gjort slut med Sofie och känner sig ensam. Hans son Alexander håller sig upptagen på sin nya ö i skärgården och alla gamla vänner lever sina egna liv.

Mitt i högsommarvärmen fiskar två barn upp en skelettdel från djupet av Ålands hav. En skelettdel som borde fått stanna kvar i havet. När Göran Filipson, chef för militärens hemligaste enhet, ber Modin att beslagta fyndet, gör Modin motvilligt som han blir tillsagd. Snart inser han att det var ett stort misstag.

Det finns krafter som gör allt för att sanningen om fyndet ska förbli dold. De tvekar inte när det gäller att döda, inte ens när det handlar om barn. Ju mer Modin forskar i fyndets historia, desto mer betydande blir hans gamla chefs ord: Någonting märkligt hände i Sverige på 1970-talet. Något lika märkligt som om jag berättade för dig att Elvis Presley lever. Och plötsligt måste Modin skydda, inte bara sig själv och sin son, utan också Nora, en åttaårig flicka som påminner om hans egen döda dotter.

Anomali är den tolfte fristående delen i Anders Jallais serie om den avhoppade underrättelseoperatören Anton Modin. En spionthriller-serie som kritiker menar håller sig otäckt nära verkligheten."


Thrillerserien om underrättelseoperatören Anton Modin gavs ut första gången 2010 (då på förlag Lind & Co), och efter att nu ha läst de två senast utgivna böckerna är det inte så svårt att känna sig övertygad om att vilja läsa serien i sin helhet. Kommer att läsa den bakvänt, så nästa blir alltså Spinndoktorn (2019), föregångare till Kryptören (2020).

Anomali (2021) är en skickligt konstruerad historia med en touch science fiction-känsla (alien cold case!), massor av fängslande actionfylld spänning och stämningsfullt kustnära sommarmys. Anomali är verkligen perfekt sensommarläsning. Eftersom handlingen till största del utspelar sig i norra Roslagen ger det förstås extra pluspoäng, eftersom det är platser jag känner väl till, även nästan alla öar som förekommer, jättekul att få besöka dessa igen såhär via fiktionen.

Jallai tycks vara lite av en språkkonstnär med förmågan att fånga läsarens uppmärksamhet och hålla den kvar, från början till slut. Karaktärerna byggs upp bra och är mångfasetterade. Huvudkaraktären (med klar hjältestatus) är lätt att finna sympati för, relationerna känns trovärdiga och har intressanta förvecklingar. Miljöerna och platserna beskrivs inkännande och levande. Superspännande med hur underrättelseverksamheten framställs, liksom samhällsutvecklingen, och det konspirationsfebriga är dessutom riktigt underhållande. Har du fallenhet för att trilla ner i kaninhål (lätt hänt numera) så påminn dig själv om att det bara är en påhittad historia.

Ser fram emot den här sortens thrillers som knyter an till händelseutvecklingen i närtid, mycket har ju hänt i vår värld. Trump är förhoppningsvis varaktigt sidsteppad, Putin hade grymma planer bortom vår vildaste fantasi, faran med Kina, islamism vet vi knappt om vi vågar prata om, och Sverige efter pandemin känns väldigt annorlunda än före virusets entré, en slags demokratins lilla lömska fiende? Nåja, fortsättning följer, vi får se hur det går med allt, så länge vi nu lyckas hålla oss kvar.

Prova den här thrillerserien, ni kommer att bli positivt överraskade. Böckerna går att läsa fristående.

En smakebit på søndag


"Alternativet till demokrati är fängelse, sinnets fängelse. Alternativet till demokrati är våld, förtryck, fängelse och tystnad." — StingInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).