söndag 14 augusti 2022

Dune
"The mystery of life isn't a problem to solve, but a reality to experience. A process that cannot be understood by stopping it. We must move with the flow of the process. We must join it. We must flow with it."


Dune med svensk biopremiär den 15 september 2021.

Kategori: Science fiction, action, äventyr, drama.Filmen är baserad på romanen (1965) Arrakis – ökenplaneten (Dune) av Frank Herbert. (Modernista)

"Melange är det mest eftertraktade ämnet i universum: en drog som kan förlänga människors liv och berika det med ett multidimensionellt medvetande, det sista en förutsättning för navigering under interstellära rymdresor. Melange finns bara på den karga ökenplaneten Arrakis.

När kejsaren tar ifrån adelsfamiljen Harkonnen vasallskapet för att i stället ge planeten i förläning till familjen Atreides slår Harkonnen tillbaka och mördar fursten Leto Atreides. Sonen Paul flyr ut i öknen med sin mor lady Jessica och de räddas från att törsta ihjäl av Arrakis ursprungsfolk. Paul måste vinna arrakisfolkets tillit innan han kan leda upproret mot familjen Harkonnen.

Berättelsen om kampen om herraväldet över Arrakis är en storslagen och oavbrutet fängslande historia om makthunger, religion, svek, teknologisk övertro och begränsade naturtillgångar. I svensk översättning av Gabriel Setterborg."


Åldersgräns för filmen: 11 år.


Filmbeskrivning:

"DUNE berättar historien om Paul Atreides, en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde, som måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt över tillgången på planetens mest värdefulla råvara - ett ämne med förmåga att låsa upp mänsklighetens fulla potential - kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva.
Oscarsnominerade Denis Villeneuve ("Arrival", "Blade runner 2049") regisserar Warner Bros. Pictures och Legendary Pictures DUNE, baserad på Frank Herberts nyskapande och bästsäljande bok med samma titel."


I en avlägsen framtid reser hertigfamiljen med sonen Paul Atreides till ökenplaneten Arrakis, en planet som de av kejsaren satts att kontrollera som en förläning. Konflikt uppstår med den tidigare skurkaktiga vasallen p.g.a. planetens värdefulla råvara som skördas där i öknen, en slags "krydda" vars verksamma ämne ger övernaturlig livskraft och vidgat medvetande. Urinvånarna Fremen lever ett hårt liv ute i ökenlandskapet och de (invaderande) härskarna lever i en ökenstad innanför skyddsvallar. Filmen förmedlar politiska, religiösa och ekologiska teman mycket väl och tänkvärt. Ska ordet episk användas så passar det särdeles bra på Dune, som helt klart är i nivå med Sagan om ringen, liknande lyckade tempoväxlingar och inlevelsefulla stämningar. Uppfattar det som ett spännande världsbygge med fantastiska visuella effekter och en fängslande handling. Tyvärr har jag inte läst romanen. Filmen är anpassad till första halvan av boken och skall få en uppföljare: Dune: part 2, vars premiär är planerad till den 20 oktober 2023. Det ser man fram emot. Ska försöka få boken läst innan dess.


Filmens längd: 2 tim., 31 min.

Ginza: DVD, Blu-rayInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!