söndag 31 juli 2022

En smakebit på søndag: Anomali

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Här kommer smakbiten från Anomali av Anders Jallai. Sidan 107 (samtal vid köksbordet mellan Anton Modin och sonen Alexander):


  "”Du kanske skulle ha en liten lägenhet i stan ändå. Så att du träffar folk ibland.”
   ”Nej, varför det? Jag har det bra här. Försök inte styra mig. Om du vill veta, så har jag inte mått så här bra på länge. Inne i stan finns bara ondska. Sverige är fullt av galningar. Både på vänster- och högerkanten. Kriminella gäng som kommer ta över en dag. Det är det jag förbereder mig för.”
   ”Jag känner till problemen i Sverige, säger Modin och stoppar in en bit potatis i munnen. Han fortsätter prata med gaffeln i högsta hugg: ”Vår statsledning verkar vilja göra allt för att splittra landet. Om än med goda avsikter. Vi är i en tid av oinsikt.”
   Det plingar till i Modins mobil. Han har fått ett sms. Han lägger ifrån sig besticken på tallriken, tittar på skärmen men lägger sedan tillbaka mobilen i fickan.
   ”Du har ingen mobil, Alexander?”"


Detta med mobiltelefoner... Bra att ha som säkerhet om det skulle hända något eller om fasta telefonlinjen bryts, om strömavbrott kapar internetanslutningen, och man måste få kontakt med omvärlden, sånt kan ju hända. Min gamla enkla utan internet är för det mesta avslagen. I morgon är det otillåtet med kontantkort. Men alla med kontantkortstelefoner är inte kriminella, jag är det garanterat inte och många äldre har dessutom sådan mobil. Men, undrar vad det innebär? Och hur dyrt ett sådant abonnemang kommer att bli. Och pengarna man har innestående i telefonen, kommer de att försvinna? Så många frågor och så få svar. Underlig tid vi lever i. Kan säkert vara så att det är de kriminella som styr samhällsutvecklingen nu.

10 kommentarer:

 1. Det där med kontantkortstelefoner... det jag har fattat det som är att man måste registrera kontantkortet, alltså inte att man måste ha ett abonnemang. Det betyder bara att man inte kan vara anonym längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, så det krävs alltså inte abonnemang. Då har jag missuppfattat. Fast fattar fortfarande inte hur den där "registreringen" ska gå till.

   Radera
 2. jag har haft kontantkort i alla tider då jag sällan eller aldrig surfar på mobilen. Nu då denna nya lag kom så valde jag att fixa ett billigt abonnemang via Hallon. Ett seniorabonnemang. Blir faktiskt billigare än kontantkortet hos Telia. Om smakbiten kan jag inte uttala mig, känner inte till författaren eller bokserien. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 3. Anonym31 juli

  Känner till författaren men inte läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym31 juli

   Glömde lägga till att det var min kommentar:
   Bokdamen
   https://bokdamenblog.wordpress.com/2022/07/31/sondagens-smakbit-to-die-but-once/

   Radera
 4. visst är tiderna underliga. skrämmande rent av. oinsikt var ett bra ord. en har tappat förtroendet för många av dem som sitter på makten och pengarna. bankerna och deras verksamhet borde ses över. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Det är väldigt många år sedan vi hade en fast telefon. Fast visst hade de också sina fördelar.

  SvaraRadera
 6. "Vi är i en tid av oinsikt" var en bra formulering.
  (Jag hade inte en aning om de nya reglerna kring kontantkort. Berör inte mig, men är ändå förvånad över att jag inte sett något om detta.)

  SvaraRadera
 7. kontantkort är fortfarande tillåtet, anonyma kontantkort måste registreras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägget "anonyma" har man väl börjat använda först nu innan nya reglerna, så har det väl inte kallats tidigare, eller så har jag missat något. Låter som det mest är skummisar som har sådana telefoner då kanske? Ska ärligt erkänna att jag inte hänger med i utvecklingen längre, en "oinsikt" om hur man skall generalisera. ;) Måste försöka ta reda på hur man registrerar en oregistrerad (ett mycket bättre ord än anonym!) telefon.

   Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!