måndag 15 augusti 2022

"Källa Erik" av Anders JallaiKälla Erik
 av Anders Jallai. Förlag: Pub Lic. Antal sidor: 303. Utgivningsdatum: 2018-12-06.

Bibliotekslån


"Stockholm, januari 1986.

Sveriges statsminister Olof Palme kallar upp chefen för den hemliga underrättelsetjänsten SSI till regeringskansliet i Rosenbad för ett enskilt samtal. Han är orolig för sin säkerhet. På sistone har han känt sig alltmer pressad av folk runt omkring honom. Det känns som att han har tappat kontrollen över UD. Kabinettssekreteraren och utrikesministern är alltför Moskvaorienterade, och Säpo litar han inte på. Det är som om han inte styr landet längre. Han blir påhoppad från vänster av journalister som Jan Guillou och Robert Aschberg. Från höger attackeras han av moderater och Svenska Arbetsgivareföreningen. Allt han gör verkar bli fel. Men varför? Är han utsatt för en påverkanskampanj? Och i så fall, från vilket håll?

Chefen för SSI rekommenderar statsministern att använda sig av livvakter från militära SSI vid sidan av Säpos livvaktsstyrka. Den som blir utvald till det unika uppdraget är den unge men redan erfarne operatören Anton Modin. Hans uppgift är att i största hemlighet skydda statsministern mot hot inifrån landet och att försöka ta reda på vem eller vilka som ligger bakom hoten.

Källa Erik är den nionde fristående delen i serien om underrättelseoperatören Anton Modin. En serie som beskriver händelser i Sverige som medborgarna i landet sällan får någon vetskap om."


Källa Erik bearbetar alltså tiden före mordet på Olof Palme den 28 februari 1986, och spekulerar i fiktiv form kring vad som föranledde detta statsministermord.

Mycket fängslande läsning där fakta och fiktion blandas till en intresseväckande dramatisering som ger allmänbildning (och fullt tänkbara förklaringar). Var bara 16 år då, men visst minns jag lördagsmorgonen den första mars då man fick veta vad som hänt. Oavsett hur man uppfattade Palme som partiledare för SAP så kändes det förfärligt obehagligt och chockartat, lite i stil med de senare 11 september-attackerna 2001. Intressant därför att få en mer fördjupad bild av sånt som pågick i Sverige och världen på den tiden, som man inte hade en aning om, då. 

En roman som den här får mig att ta reda på faktabakgrund. Klipp från tidningar i boken gör historien ännu mer autentiskt spännande och trovärdig. Bra SAP-belysning, detta märkliga maktparti i vänsterblocket. Kan även säga såhär; efter att ha läst den här romanen har jag fått en mer nyanserad bild av Olof Palme, än den jag hade tidigare. För övrigt kan nog den där pro-iranska hållningen han hade även förklara sosseriets senare (obegripliga) beteende inför denna diktatur.

I nutid varningsfokuseras det nästan uteslutande på myntets ena sida med högerextremism, och en roman som denna tycker jag kan göra oss påminda om myntets dolda andra sida. För den lömska vänsterextremismen bör väl heller inte falla ur fokus bland sådant som gör ett öppet demokratiskt samhälle mer sårbart. På något sätt tycker jag att detta hot "glömts bort". Visst var vi mer medvetna om det förut, innan Sovjetunionens upplösning? Eller minns jag fel?

Källa Erik är en riktigt intresseväckande politisk thriller, en bladvändare som med fördel går att läsa i ett svep. Nu till en för mig välkänd körsträcka, för att slussa vidare till föregående del i bokserien:


"Modin kör över Bagghusbron vid Gåsvik och fortsätter på vägen mot Simpnäs. Han passerar Barnens ö och efter ytterligare ett par kilometer kommer han fram till den gamla mataffären i Backa. Han vill inte komma tomhänt till Melin, så han stannar och går in och köper fyra äppelmunkar. Var det något han lärde sig av förhören med Bergling var det att inget fungerar bättre än smicker och lite godsaker om du vill få någon att prata. Sedan fortsätter han på den slingriga vägen mot Simpnäs."

(Sid. 89; med "Melin" ovan menas spioneridömde polischefen Hans Melin. Och med Bergling menas förstås spionen Stig Bergling, som jag nog får veta mer om i Spionerna på Säpo)


För jovisst, har redan börjat läsa den åttonde boken om Anton Modin; Spionerna på Säpo (2017), som tar oss med tillbaka till sommaren 1985.

Tidigare blogginlägg om Källa ErikEn smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!