onsdag 31 augusti 2022

George Orwells varning

Fritt översatt och något reducerat (fulltexten jag läst finns här: https://www.openculture.com/2014/11/george-orwells-final-warning.html):

 ... Det här är en riktning som världen går mot för närvarande, och den trenden ligger djupt ner i de politiska, sociala och ekonomiska grundvalarna för en samtida världssituation.

Faran ligger specifikt i själva strukturen som föreskrivs i socialistiska och liberalt kapitalistiska samhällen att se det nödvändiga i att förbereda sig för ett totalt krig med Sovjetunionen och nya vapen, varav naturligtvis atombomben är den mest kraftfulla och uppmärksammade. Men faran ligger också i att intellektuella av alla färger accepterar en totalitär framtidsutsikt.

Mardrömssituationen kan ha en enkel sensmoral: Det beror på dig. Låt det inte hända.

George Orwell antar att om sådana samhällen som han beskriver i 1984 kommer till stånd kommer det att finnas flera superstater. Dessa superstater kommer att stå i opposition med varandra eller låtsas vara mycket mer i opposition än vad de faktiskt är. Två av de viktigaste superstaterna kommer att vara den Anglo-Amerikanska och ett Eurasien. Om dessa två stora block ställer upp som dödliga fiender mot varandra är det uppenbart att angloamerikanerna inte kommer att namnge sig såsom sina motståndare, eller framställa sig som kommunister på den historiska scenen. Därför måste de namnge sig själva med något nytt sorts namn och i 1984 blir namnet Ingsoc. I USA är frasen "Americanism" eller "hundred per cent Americanism" lämpligt, och så totalitärt som någon kan önska.

Om modet sviktar och partiet bryter samman i sitt försök att ta tag i de svåra problem som det kommer att ställas inför, så kommer oundvikligt mer tufft hårdföra typer än de nuvarande ledarna att ta över. Förmodligen kommer de från vänstern, fast dessa nya ledare kommer inte att dela de liberala strävanden som finns hos nuvarande maktinnehavare. Nuvarande brittisk regering kommer aldrig villigt att släppa fram dessa fiender. De äldre är i allmänhet de som mer säkert vårdar en liberal tradition. Den yngre generationen är misstänkta frön till ett totalitärt tänkande, som förmodligen är väl utbrett bland dem. Det är ovidkommande att nämna namn, men alla kan själva utan svårighet tänka ut framstående engelska och amerikanska personligheter som skulle passa för detta.


Tål att tänka på med nuvarande världsutveckling. Har de flesta glömt George Orwells 1984? Dags att tipsa om den igen kanske.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!