Spionerna på Säpo av Anders Jallai. Förlag: Pub Lic. Antal sidor: 285. Utgivningsdatum: 2017-12-05.
Bibliotekslån
"Sommar i Stockholm 1985. Den unge SSI-operatören Anton Modin får i uppdrag av sin chef Chris Loklinth att avprogrammera storspionen Stig Bergling som greps sex år tidigare och nu sitter isolerad på Norrköpingsanstalten. Tillsammans med psykologiprofessor Sten Levin och SSI-operatören Jöran Järv får Modin låna ett stort slott utanför Norrköping där avprogrammeringen ska ske i största hemlighet. Gruppen har fria tyglar och obegränsade resurser för att utföra sitt uppdrag. Planen är att Bergling ska avslöja sina medhjälpare i Sverige, det vill säga de spioner som fortfarande döljer sig inom svenska myndigheter.
Modins avprogrammering av Bergling blir framgångsrik, men den information om det svenska samhället, Säpo och Sveriges regering som han får tillgång till, tvingar honom att se helt annorlunda på sitt arbete i rikets tjänst. Kan han i och med sin nyvunna kunskap själv ha blivit ett hot mot rikets säkerhet? Samtidigt, utanför Utö i Stockholms södra skärgård, får två fiskare upp något i sitt nät. Något som gör dem skräckslagna, eftersom de befinner sig mitt i ett militärt skyddsområde.
Spionerna på Säpo är den åttonde boken om Anton Modin och utspelar sig under den senare delen av kalla kriget. En tid som kom att förändra Sverige för alltid."
Avancerar mig bakåt i denna bokserie och del åtta har huvudfokus på förhören av storspionen Stig Bergling. Handlingen plussas på med en spännande och så småningom riktigt dramatisk dykning i skärgården. Inlevelsefullt berättat.
Bakgrunden är alltså en kalla kriget-situation, det är sommar och året är nu 1985. Fakta och spekulativ fiktion blandas till en trovärdig fängslande intrig. Kursiv information med källor förekommer fortlöpande i romanen och tillför autenticitet.
Böckerna i serien om Anton Modin kan läsas fristående, och eftersom de inte har en kronologisk följd så har det ännu mindre betydelse att läsa i rätt ordning från början till slut. Tycker bara det är positivt och ger variation, gör mig bara mer motiverad att fortsätta läsa serien. Och sen får jag väl tillägga att det säkerhetspolitiska under kalla kriget på 80-talet intresserar mig och att insprängt prequel om den tiden bara är ett plus.
Spionerna på Säpo inleds med ett intressant förord om Stig Bergling, och hur det gick till vid gripandet. Författaren har själv genomfört en intervju år 2013-2014 med denna person, som så grovt spionerat på Sverige åt Sovjetunionen. Han greps i Israel och dömdes till livstids fängelse 1979, rymde 1987, hamnade åter i fängelse 1994 och blev villkorligt frigiven 1997.
Nästa bok i serien: Källa Erik. Föregående bok (pågående läsning): Mördarkommandot. Sen måste det nog läggas in en paus för denna rysligt beroendeframkallande bokserie... fast motvilligt. Så bra är det!
(Mer om bokens bakgrundsmaterial och övrig information finns att läsa på författarens webbsida jallai.se. Specifikt om Spionerna på Säpo: Spionerna på Säpo – Anton Modin 8 | ANDERS JALLAI.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!