måndag 25 juli 2022

"Kryptören", Anders Jallai  

Kryptören, Anders Jallai. Förlag: Pub Lic. Antal sidor: 337. Utgivningsdatum: 2020-11-28.

Bibliotekslån


"Flera bomber har sprängts i Stockholm. När en bomb sprängs på Strandvägen, i en av Sveriges dyraste bostadsrättsföreningar, och dödar flera människor, däribland barn, kallar statsminister Sten Lovén in till krismöte. Han vill att alla resurser ska sättas in för att bekämpa bombdåden i landet. Han ger chefen för militära SSI, Göran Filipson, uppdraget att diskret undersöka saken eftersom oroligheterna i landet nu rör rikets säkerhet.

Göran Filipson, som får fria händer av statsministern, åker ut till Grisslehamn för att försöka få den numer pensionerade Anton Modin att undersöka vilka som ligger bakom den kraftiga bomben på Strandvägen. Det måste väl handla om en uppgörelse mellan narkotikaligor, eller?

Kryptören är den elfte fristående delen i serien om underrättelseoperatören Anton Modin."


Gick direkt på elfte fristående delen i politiska thrillerserien om underrättelseoperatören Anton Modin.

Riktigt utmärkt att jag snubblade över den här bokserien, Kryptören var en så oerhört spännande och tankeväckande historia. Det började med ett intresse för att ta reda på mer om den diplomatiska krisen som kallas Catalinaaffären, där namnet Anders Jallai dök upp i samband med bärgning av DC-3:an... ja, så kan man tydligen också upptäcka författares böcker man inte tidigare kände till.

Boken gick alldeles förträffligt bra att läsa fristående (visserligen blir man även intresserad av att ta del av tidigare böcker i serien, för att tillfullo förstå allt som hänt innan, vilket jag givetvis också skall göra). Kommer direkt att fortsätta läsa uppföljaren Anomali (2021), detta känns som böcker man läser non-stop, sant läsgodis för thrillerälskaren, ruskigt spännande med mycket verklighetsanknytning, konspiration och action. Handlingen utspelar sig till stor del på platser jag känner väl till, samhällsrelaterade ämnen är sådana som intresserar mig, karaktärerna och relationerna engagerar, och vilket dramatiskt avslut! Det är såväl lärorikt, tankeväckande och underhållande, en thriller i toppklass helt enkelt. Och jag vill bara ha mer.

Hela serien:

 1. Spionen på FRA (2010, 2014)
 2. Landsförrädaren (2011)
 3. Natoagenten (2012)
 4. Bilderbergmötet (2013)
 5. I rikets tjänst (2014)
 6. Vetenskapsmannen (2015)
 7. Mördarkommandot (2016)
 8. Spionerna på Säpo (2017)
 9. Källa Erik (2018)
 10. Spinndoktorn (2019)
 11. Kryptören (2020)
 12. Anomali (2021)

Trots att jag nu skall starta läsa tolfte delen först i morgon så längtar jag redan efter nummer 13(?), så nyfiken på vad det här innevarande året kommer att generera för slags spionromaner och politiska thrillers. Fast annars har jag ju hela tio tidigare böcker att plöja igenom. För det ser faktiskt ut som att centralortens förträffliga bibliotek har hela serien i hyllorna - vilket guldläge.

Gillar du effektivt spännande bladvändarthrillers får du absolut inte missa Kryptören!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!