tisdag 9 augusti 2022

"Spinndoktorn" av Anders Jallai


Spinndoktorn av Anders Jallai. Förlag: Pub Lic. Antal sidor: 343. Utgivningsdatum: 2019-12-12.

Bibliotekslån


"December 1986: En politisk bomb i form av Iran-Contras-affären briserar i Washington DC. En affär som avslöjar att USA i hemlighet sålt avancerade vapen till Iran under kriget mot Irak. Samtidigt, i Sverige, avslöjar DN att regeringen känt till att svenska robot 70 sålts via bulvaner i Singapore till Mellanöstern och Iran. Två veckor efter artikeln faller krigsmaterielinspektören, amiral Carl Fredrik Algernon, framför en tunnelbana på T-centralen i Stockholm och omkommer. Algernon var den på Utrikesdepartementet som var ytterst ansvarig för exporttillstånden för krigsmateriel.

Den unge operatören på underrättelsetjänstens hemligaste avdelning SSI, Anton Modin, har varit sjukskriven sedan Palmemordet. Hans första uppdrag när han kommer tillbaka till arbetet blir att diskret undersöka hur det gick till när krigsmaterielinspektören omkom. Var det ett självmord som polisen menar eller var det något annat som låg bakom? Ungefär samtidigt börjar den politiske rörmokaren Ebbe Carlsson, tillika förlagschef på Bonniers, att undersöka Palmemordet. Han har tillsammans med den nära vännen Carl Lidbom som är ambassadör i Paris fått ny information från en källa i den franska säkerhetstjänsten. Enligt informationen hänger mordet på statsminister Olof Palme samman med Bofors vapenaffärer med Iran. Därför bildar Carlsson och Lidbom en hemlig grupp för att driva en egen mordutredning vid sidan av polisens. De får justitieministerns och rikspolischefens välsignelse. Men allt måste ske i det tysta eftersom motivet är så känsligt att det kan skada regeringen på djupet. De menar till och med att sanningen om mordet - om den når svenska folket - skulle skaka Sverige i dess grundvalar.

Spinndoktorn, den tionde delen i serien om underrättelseoperatören Anton Modin, tar vid ett drygt år efter att förra boken Källa Erik slutade."


1987... året innan jag började jobbpendla till Stockholm. Minnen från tiden väller fram, såsom den tiden var, liksom sånt som man läste i kvälls- och dagstidningar när man var arton och hade gott om tid på bussen att läsa tidningar och böcker. Spekulationerna som fördes då och åren därefter. De politiska intrigerna. Sveriges socialdemokratiska arbetareparti och deras teaterspel. Alla egendomligheter och hemligheter. Så mycket man inte fick veta. Då såväl som nu. Nog sjutton är den tiden tacksam att göra fiktion av! Och det gör Jallai riktigt bra, intressant underbyggt med fakta (via redovisade källor), därmed mycket tänkvärt och lärorikt.

Sett som thriller ger de ingående utredningarna, med upprepande tillbakakopplingar, inte lika mycket action som de senare delarna i bokserien (läser nu serien bakifrån och framåt), men har däremot alltså andra kvalitéer att värdesätta.

Kan bara tänka att det är en utmärkt prestation att på det här sättet väva ihop en fiktiv historia av källor som beskriver ett så invecklat förlopp, utan att förenkla alltför mycket. Fast det kräver en del av läsaren, det gör det. Men eftersom det alltid är så intressant att försöka finna sanningen bakom alla lager av mörkläggning och lögner (i både verklighet och saga) så tappar man ändå inte tråden.

Har redan börjat läsa föregående del i bokserien: Källa Erik. På tur står sen Spionerna på Säpo (2017). Trollbunden? Ja, så verkar det faktiskt vara. Ska försöka ägna uppmärksamhet åt andra böcker också, men det kommer att ske medelst tuff konkurrens av underrättelseoperatören Anton Modin.

En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).