lördag 27 augusti 2022

"Mördarkommandot", Anders Jallai

Mördarkommandot, Anders Jallai. Förlag: Pub Lic. Antal sidor: 339. Utgivningsdatum: 2016-12-08.

Bibliotekslån


"Regnet ligger tungt över Stockholm i november 1984. Olof Palme är statsminister i ett till synes tryggt och välskött land. De vänsterliberala värderingarna är sedan länge etablerade och "rättvisa för alla" är ledorden.

Sverige har två tv-kanaler och tre radiokanaler. En ung och orädd reporter vid namn Cats Falck på nyhetsprogrammet Rapport i TV2 har börjat gräva i vapen- och tekniksmugglingen mellan svenska företag och utlandet. Svenska freds har polisanmält Bofors för olaglig export av Robot-70 och Asea verkar vara inblandat i den s k Containeraffären, men än så länge vet man inte riktigt vad det är som hänt och inget åtal har väckts.

Svensk underrättelsetjänst får ett tips från utlandet om att ett östtyskt mördarkommando har rest in i landet. Anton Modin på militära SSI får i uppdrag av sin chef att varna Cats Falck. Hennes undersökning av Aseas och Bofors ljusskygga affärer med östtyska Stasi och Sovjet riskerar att urholka förtroendet för den svenska modellen och även att skada svenskt näringsliv. Den siste Cats Falck planerar att intervjua för sitt reportage är en chef på Asea i Västerås. Rapportredaktionen vill att Asea ska få möjlighet att försvara sig mot anklagelserna om smuggling innan reportaget går i sändning. Men den 18 november 1984 försvinner Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns spårlöst efter en middag på restaurang Öhrns hörn på Södermalm i Stockholm.

Mördarkommandot bygger på verkliga händelser och är den sjunde fristående delen i thrillermästaren Anders Jallais serie om underrättelseoperatören Anton Modin. Jallais böcker om Sverige under det kalla kriget fortsätter att fascinera och ger kunskap och insikt om några av 1900-talets stora gåtor."


Ännu en fängslande thriller av Jallai! Men nu måste jag helt enkelt göra en paus med denna spännande spekulativa bokserie, allt annat jag vill läsa har fått stå tillbaka p.g.a. den för länge. Sådant händer.

Mördarkommandot bygger alltså på fallet Cats Falck, samt den vapen- och tekniksmuggling hon var på spåren innan hon försvann tillsammans med väninnan Lena Gräns. Och hur de senare återfanns döda.

Läste ju tidigare denna sommar i vissa valda delar Christoph Anderssons Operation Norrsken (mycket läsvärt där), och hade på så vis redan koll på mer än tidigare angående detta. Ser det som rent omöjligt att inte fängslas av allt som försiggick i skymundan under kalla kriget. Mörkläggning är något väl inarbetat sedan lång tid. Stasiarkiven är hemligstämplade fortfarande här i Sverige, för sådant som berör vårt land, men klart är ju att Sverige uppenbarligen var ett viktigt land för DDR och Sovjet. Även om några identiteter inte får röjas så har man i varje fall släppt att så många som 57 svenskar kollaborerade med Stasi här i landet (Inte bara spioner... : stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget av Birgitta Almgren). Historieprofessor Almgren skriver t.ex. att Sverige under kalla kriget blev "ett tyngdpunktsland" för DDR, och som en "brygga eller buffertstat" mellan öst och väst. Anmärkningsvärt, inte sant? Som upplagt för spänningsromaner... och konspirationsteorier.

Nåja, romanen!

Tidsmarkörer för 80-talet skickade mig effektivt iväg på en tidsresa dit. Trivsamt underhållande med tillbakablickar för oss som minns hur det var då i det vardagliga livet.

En ung version av Anton Modin har i denna sjunde del i bokserien såväl dålig impulskontroll, hög riskbenägenhet (himla tur han har en så stabilt balanserad vän som Bergman!) samt en envis god vilja att få fram sanningen.

Och den som är intresserad av att granska public service och bidragsmedia i nutid borde förstås även den läsa Mördarkommandot. Okej, går inte in mer på det. Tror det är ett lite för känsligt kapitel för många.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!