söndag 7 augusti 2022

En smakebit på søndag: Spinndoktorn

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Snart läst ut Spinndoktorn av Anders Jallai. Men bläddrar tillbaka till sidan 166, Modin har checkat in på Scandic hotell Borlänge, fredagen den 18 december 1987:

  "Han knäpper på teven som står på ett bord mitt emot sängen. Det finns fortfarande bara två tevekanaler i landet, TV1 och TV2. Men han har hört att en ny kanal med reklam, TV3, ska börja sända från London från årsskiftet. Diskussionens vågor går redan höga bland de styrande om att man vill stoppa den. TV3 kringgår svenska lagar genom att sända från utlandet via satellit, men socialdemokraten och nedrustningsförespråkaren Maj Britt Theorin driver på för att helt förbjuda användningen av parabolantenner. Förslaget har inte gått igenom än, men fan vet om det inte gör det, tänker Modin och byter kanal på teven med fjärrkontrollen. Allt för socialdemokratins överlevnad. Och kanske har de rätt. Om den hårt statsstyrda radion och teven skulle bli helt fri, hur länge skulle då den socialdemokratiska regeringen få behålla makten?"

14 kommentarer:

  1. Jag minns det där, allt tjafs om sändningar från utlandet. Däremot minns jag inte alls att det var tal om att helt förbjuda paraboler 😲 Det är inte klokt egentligen, att man inte fattade hur uppstyrt allt var. Som alla barnprogram, som tydligen var otroligt vänster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, så var det. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Maj Britt Theorin (som f.ö. ledde nedrustningskommissionen då) ville förbjuda parabolantenner och menade att innehav av sådana borde kunna leda till både böter och fängelse. Tuffa tider. Då med. Fast på annat sätt.

      Radera
  2. den gamla knasiga tiden, tack för smakbiteen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha. Och ännu knasigare tider blev det. Vem hade kunnat ana? :D Finns mycket att komma till rätta med för en mer välfungerande demokrati. Mycket knasigt i nutid grundlades långt tidigare, fast då visste vi ju inte vad vi vet idag. Bra att se bakåt ibland för att förstå varför nuet är som den är.

      Radera
  3. minns min första fjärrkontroll i USA året 1976, tänk, man kunde sitta på hotellsängen och byta kanal, skrev jag till min mor!

    SvaraRadera
  4. Hm ja lite av det minns en ju. Undrar vad nästa generationer tycker om vår nuvarande tid…. Inte läst författaren, tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  5. inte läst, men det blir ju lite som att repetera nutidshistoria. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  6. Jag minns de där stolligheterna. Det var det socialdemokratiska kvinnoförbundet som väckte frågan om förbud mot privat användning av parabolantenner och M-B Theorin tyckte tydligen att det var en bra idé. Förbundets nuvarande ordförande är Annika Strandhäll, vilket jag tycker säger allt...

    SvaraRadera
  7. Haha, ja som övriga som undrar jag om man anser nutiden vara lika stollig i framtiden. förmodligen...
    Tack för smakbit, känner inte till författaren

    SvaraRadera
  8. Tänk att man var med på den tiden, när varje ny kanal var ett himla hallå om.

    SvaraRadera
  9. Tack för smakbiten. Har några böcker av Jallai, men har inte läst dem ännu.

    SvaraRadera
  10. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  11. 1987 ja.... interessant smakebit :)

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!