torsdag 3 juni 2021

"Skräcknoveller" av H. P. Lovecraft

Skräcknoveller av H. P. Lovecraft. Vertigo Förlag. Översättning: Sam J Lundwall m.fl.. Kommentarer och bibliografi: Martin Andersson. Förord av Carl-Michael Edenborg. Utgiven: 2011-08-29. Antal sidor: 612. ISBN: 9789185000906


"Skräcklitteraturens mästare H P Lovecraft med den största samlingen av hans främsta och hemskaste noveller som någonsin presenterats i Sverige. Dessutom i en lyxig utgåva med linneband, lässnöre, trådbindning, fylliga kommentarer och en svensk Lovecraftbibliografi. Ett måste för Lovecraftälskare!"


Noveller som ingår i samlingen:

  1. Dagon
  2. Polaris
  3. Minnet
  4. Det vita skeppet
  5. Randolph Carters berättelse
  6. Katterna i Ulthar
  7. Templet
  8. Uppgifter rörande Arthur Jermyn och hans anfäder
  9. Celephais
  10. Den andra sidan
  11. Nyarlathotep
  12. Ex oblivione
  13. Mossen
  14. Återkomsten
  15. De andra gudarna
  16. Erich Zanns musik
  17. Midnattsgästerna
  18. Vad månen ser
  19. Azathoth
  20. Hunden
  21. Råttorna i muren
  22. Det onämnbara
  23. Festivalen
  24. Skräckens hus
  25. Mannen
  26. I gravkammaren
  27. Kall luft
  28. Cthulhu
  29. Pickmans modell
  30. Silvernyckeln
  31. Det sällsamma gamla huset i dimman
  32. Färg bortom tid och rum
  33. Avkomlingen
  34. Drömmarna i häxhuset
  35. Varelsen på tröskeln
  36. Boken
  37. Jägaren i mörkret


Superfin och omfattande svensk utgåva med ovanstående hela 37 noveller, varav en del med all säkerhet kommer att läsas flera gånger. Det här är en bok man vill äga. Glad att den fanns där i min hylla då tillgången av böcker sinade. 

"Ohyggligt" många ord är återkommande, förstärkningsorden är många för att man riktigt ska fatta hur hemskt det är... sådant kan förstås upplevas en aning ansträngt och överspänt, när man såhär som jag nu gjort läst samtliga texter boken rakt igenom. Det inträder en viss mättnad. Antagligen därför helhetsupplevelsen betygsattes med ett så lågt betyg som en trea här i Bokhyllan. Ingen tvekan om att Lovecraft efter sin livstid haft/har oerhört stor betydelse som inspirationskälla för författare som skriver skräck och science fiction. Anser att det här absolut är en bok alla läsare av dessa genrer bör ha i sin bokhylla, detta oavsett om man tidigare läst eller inte läst H.P. Lovecraft.

Det ger mersmak. Nya illustrerade utgåvor lockar. Men, som sagt, det kan bli "för mycket av det goda"... Nu behöver jag en paus från Lovecraft.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!