tisdag 8 juni 2021

"Alice i Underlandet" av Lewis Carroll

Alice i Underlandet av Lewis Carroll. Illustratör: Robert Ingpen. Översättare: Christina Westman. Läsålder: 9-12 år. Utgivningsdatum för denna nyutgåva: 2009-10-16.


 

"Den oändligt fantasifulla berättelsen av Lewis Carroll började med en saga som berättades på en båtutflykt en sommardag år 1862. Åhörare var tioåriga Alice och hennes båda systrar, döttrar till dekanen vid Christ Church College i Oxford, där Lewis Carroll undervisade. Barnen blev så förtjusta i den otroliga sagovärld han målade upp att de bad honom att skriva ner berättelsen.

Alla de drömlika äventyr som Alice råkar ut för när hon har fallit ner i kaninhålet, och inte minst de oförglömliga figurer hon träffar på där, fängslade omedelbart både barn och vuxna. Den ständigt leende Solkatten, Hattmakaren, den vita kaninen och Hjärter Dam har alla kommit att bli några av litteraturens mest älskade och uppskattade sagofigurer."


Oerhört fint och detaljrikt illustrerad barnboksklassiker, där text och bild är fantasifullt arrangerade. En klart njutbar läsning tack vare illustrationerna, där varje känsla i texten återspeglas i ansiktsuttrycken på ett så fantastiskt sätt.

Missade Carrolls berättelser som barn och tar igen det nu. Influenser från och hänvisningar till denna klassiker är ju som vi vet ymniga, så självklart var det spännande att få läsa själva ursprungskällan till dessa. Nu kommer jag i fortsättningen inte bara tänka på konspirationsteoretiker nere i kaninhålets (nätets) Underland, när denna äventyrliga saga nämns.

På sätt och vis påminner berättelsen om en för mig annan barndomsfavorit, den av Hans Arnold illustrerade Allrakäraste syster av Astrid Lindgren. Alice i Underlandet gav mig en liknande mysig känsla.

Det är ljust, glittrigt och glatt, men växlar även till sånt som är mörkt, skrämmande och hotfullt. Utmanande situationer längs vägen, svårigheter att tackla, egendomliga figurer att försöka förstå och bemöta. Det drömlika får till slut sin förklaring.

Bra med förord och efterord som ger lite mer, t.ex. historik.


Smakprov på illustration får visa Cheshirekatten:



1 kommentar:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!