tisdag 29 juni 2021

"Chimärerna" av KG Johansson

Chimärerna av KG Johansson. TiraTiger Förlag 2021 (tidigare utgiven 2011 genom annat förlag). Antal sidor: 370. ISBN: 9789180204156.

Recensionsexemplar.


Chimärerna utgavs första gången för tio år sedan (2011). Nu i år blev det alltså dags för en återutgivning via ett nytt förlag.

Romanen består av tre delar.

Första delens handling utspelar sig 1962 i en liten by i Norrbotten, ett ungt par väntar sitt första barn. En dramatisk händelseutveckling kommer att påverka hela denna värld. Konspirationsteorier runt Marilyn Monroes död och bröderna Kennedy vävs in, liksom Kubakrisen som får ett annat otäckt förlopp. Kärnvapenkriget bryter ut med atomvinter som följd.

Andra delen befinner sig i en annan parallell värld och året är då 1982. Byn är densamma och den här gången beskrivs världen (den stora och den lilla) via en ung students dagboksanteckningar. Här ledde aldrig Kubakrisen till något kärnvapenkrig på 60-talet. Palmemordet inträffade inte. Efter ett attentat mot Sveriges statsminister, skjuten av Baader-Meinhof-ligan, blir han däremot permanent rullstolsburen. Terroristbekämpningen tar fart och samhället förvandlas till en slags hårt kontrollerad polisstat. Osäkerhet och oro drabbar såklart även de yngre generationerna som bedövar sig med alkohol och droger. Kristin, en jämnårig tjej till dagboksskriverskan, far särskilt illa. Varifrån Kristin kommer, vilka mörka hemligheter hon bär, vad hennes livsöde leder till, länkar ihop berättelsen till en helhet.

Tredje delen tar oss till ett tidigt 2000-tal. Scenariot har utvecklats ur ovanstående "sossediktatur" (karaktären Linas benämning), 20 år tidigare. Gymnasieläraren Martin, gift och nybliven far, inleder en otrohetsaffär med den kufiska yngre kvinnan Lina som, vad det visar sig, har en trasslig och traumatisk bakgrundshistoria. Martin fortsätter dock dubbellivet, struntar totalt i sin hustru och deras nyfödda barn. Trasiga Lina (sektledarämne?), med sina udda intressen och idéer om andra världar, blir ett slags drogberoende för den osedvanligt korkade och egoistiske läraren. Som om inte detta var nog blir han även maniskt mobilberoende och alkoholist i en snabbt nedåtgående virrig spiral.

Temat med parallella världar fascinerar, flera universum med olika versioner av karaktärerna, olika scenarier/skeenden, dolda portaler till möjligen bättre världar och hur världarna tycks påverka varandra (kan inte låta bli att tänka på Tomas Tranströmers Tiden: "Tiden är ingen raksträcka utan snarare en labyrint, och om man trycker sig mot väggen på rätt ställe kan man höra de skyndande stegen och rösterna, kan man höra sig själv gå förbi där på andra sidan."). Såklart jättespännande och rätt hissnande att tänka kring.

Av bokens tre delar var första delen mest gripande, lysande bra på alla sätt och vis. Utmärkt tidsskildring, landsbygd, övernaturliga sällsamheter, stämningsfullt laddade situationer och realistiska reaktioner. Och glimtar av underbart skön humor som får mig att le, trots all hopplöshet som uppstår då världen sakta bryts samman. Lovisa och Anders är dessutom karaktärer lätta att förstå och tycka om. Sen avtog mitt intresse något för dagboksdelen därefter, även om den världen (som i ett senare tidsskede fortsätter i tredje delen) också är intressant. Själva samhällsutvecklingen där hade man önskat få en mer utförlig beskrivning kring. Tredje delen (inklusive epilog) var däremot alltför lång och för övervägande relationsdrama med missbruksproblematik, personifierad i Martin med sitt stegrande sönderhackade kaos. Ganska rå och rörig historia som vill mycket, kanske för mycket, men samtidigt är ju det gränsöverskridande, att inte hålla igen, något av den här författarens signum. De filosofiska och existentiella fria tankarna, som ändå får kilas in i handlingen, är såklart medryckande och en del återkommande referenser känns igen. Centralt är Jorge Luis Borges Biblioteket i Babel, novell i Trädgården med gångar som förgrenar sig (samlingen Fiktioner). Nej, det är inget som förvånar mig. Förtrollningen är lättgenomskådad.☺

Sammantaget en lättläst historia - trots komplicerad fysik och spekulativa teorier - där samtliga delar skickligt vävs ihop till en helhet. Många sidoteman som tas upp väcker tankar som lever vidare, t.ex. det som rör Anders syster Maja, den misshandelsrelation som beskrivs från ett perspektiv utifrån. Hemsk situation. KG Johansson är en oerhört kompetent berättare, bokens första del är ett utmärkt exempel på det. Jag tänker ibland att författaren antagligen skulle ha nått en större läsekrets i USA, här i Sverige tycks science fiction-genren aldrig nå samma typ av höga status, oaktat de generösa relationsdramainslagen. Varför det är så är svårt att förstå. Boken skulle ha mått bra av en extra korrigeringsrunda, men för det mesta rör det småfel som man lätt kan förbise och ursäkta.

Besvärligt att sätta ett övergripande sifferbetyg för den här boken eftersom jag tyckte så olika om de tre delarna. Både toppar och dalar med Chimärerna, men när det är på topp, då är det verkligen rent fantastiskt! Så givetvis rekommenderar jag även denna bok av KG Johansson och ser fortfarande fram emot att få läsa mer av samma författare. Det ger så mycket, finns något där jag söker, och finner. Realitet och ingen låtsad chimär. Förmår inte uttrycka det på annat sätt.

Vill du ge dig själv en både udda och unik läsupplevelse, läs då Chimärerna.

En smakebit på søndag (Den första världen: Mellan blixtarna)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!