söndag 13 juni 2021

"Bergtagen" av Camilla Sten

Bergtagen av Camilla Sten. Förlag: Rabén & Sjögren. Utgiven den 24 april 2020. Antal sidor: 380.





"En elev försvinner från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. En kedja av skallgångar, polisutredningar och ryktesspridning drar igång. Julia, som går på ortens gymnasium, deltar i sökandet först av ren tristess, men snart blir hon alltmer indragen. Det visar sig snart att det inte är första gången en ung pojke från skolan har försvunnit ut i skogen för att aldrig mer återvända.

Stark spänning och magisk realism i Bergtagen, första delen i en trilogi där förflutet och nutid vävs ihop i ett samhälle där alla känner alla."




Lagom till att Järvhögatrilogins andra del Midnattsblot nyligen släppts är det förstås förträffligt att ha första delen läst. Köplats är redan ordnad på bibliotek och förväntningarna inför uppföljaren är på topp! För detta var bra, mer än bra. Camilla Sten skriver utmärkt. Målgrupp för den här spänningsromanen är unga vuxna, men intygar att den även kan fungera att läsa för vuxna, som åldersmässigt kommit förbi det där unga (liksom bloggaren själv).

Har av författaren tidigare läst Staden och Arvtagaren. Båda dessa kapade hem högsta betyget här i Bokhyllan. Bergtagen gjorde mig alltså heller inte besviken. Nu satte jag etiketten "thriller" för denna optimala bladvändare, men magisk realism kallas det visst, en slags mysrysare, trivsam lightvariant av skräck.

Hela storyn byggs upp på ett skickligt sätt som håller läsaren fängslad från början till slut. Platsen för dramat är som gjuten. Småpåvar i landsortssamhällen är säkert mer regel än undantag, kan vara både roande lustigt och lätt obehagligt, Sten passar in det i berättelsen genialt. Indelningen börjar med "Sjutton dagar kvar", sen räknas det ned, del för del, och spänningen stiger. Här varvas ett då med ett nu, vi ges ledtrådar som successivt vävs samman. Lägg till inkännande och fördjupade personporträtt av de mest centrala karaktärerna, en gåtfull miljö bakom den alldagligt normala, gamla undangömda hemligheter, oförklarlig mystik, stämningsfull och kuslig atmosfär. 

Vad är det som sker och vad är bara fantasiskapelser hos de inblandade? Mycket effektfullt. Nu vill jag bara veta hur det kommer att fortsätta.

En oerhört spännande ungdomsroman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!