söndag 20 juni 2021

En smakebit på søndag: Chimärerna

På söndagarna har vi möjligheten att dela med oss av vad vi läser (eller har läst) genom kortare citerade utdrag ur böckerna, som en sorts boktips.

Länkar brukar växelvis samlas hos bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger.


Min smakbit kommer idag från kapitel 4 i Chimärerna av KG Johansson.   "Den första blixten kom när de stod på bron. Den slog ned någonstans norrut och de såg bara återskenet. Anders räknade automatiskt men hann inte längre än till två. Sjuhundra meter, tänkte han. Inte långt öster om myran.
    När skrällen kom såg de förbluffat på varandra. Ingen av dem hade hört något liknande förr. Det kändes som om marken skakade under dem. Vindens vrål försvann totalt under några sekunder. Anders såg Lovisa sätta händerna för öronen, funderade på att göra samma sak men hann inte. Sedan var det över, lika plötsligt som det hade börjat. Under de första ögonblicken hörde han inte ens vinden. Sedan blev det mörkt inne i huset, kvällsmörkt på en enda gång.
    Han vände sig om och såg att väggen av moln skymde solen. Den svarta skuggan gled snabbt vidare söderut, som om den ville täcka hela världen. Regnet kom strax efter, som ett vattenfall, och trummade mot taket så att de måste skrika till varandra."Chimärerna släpptes första gången 2011, vann då Spektakulärt pris för bästa svenska science fiction-roman. Den utgåva jag läser nu är nyutgiven i år. Handlingen rör tre världar som påverkas på olika sätt av ett möjligt kärnvapenkrig i oktober 1963.


16 kommentarer:

 1. Alltså, jag måste ju läsa mer av KG Johansson. Det tänker jag varenda gång jag ser hans namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En oerhört skicklig berättare som jag nu läst väldigt många böcker av. Faktiskt så är det ju dig jag har att tacka för att jag från början upptäckte den här författarens böcker. Din blogg inspirerar.

   Radera
  2. Men tack! Tyvärr har KG Johansson rönt samma öde som många andra favoritförfattare; han har blivit lite bortglömd. Får ta tag i det och det är tur att du påminner mig med jämna mellanrum 🙂

   Radera
 2. verkar intressant, starkt omslag

  SvaraRadera
 3. låter ganska förfärligt. och tre parallella världar - hur ska en hantera det? en värld känns som mer än nog ibland. tack för smakebiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja du har verkligen rätt. En värld kan vara svårhanterlig nog, i verkligheten. :D Men boken består av tre delar, en del för varje värld, så det funkar säkert bra.

   Radera
 4. Vilken dramatisk framsida! Och tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. Låter hur bra som helst. Tack för smakebiten..

  SvaraRadera
 6. Det var et grusomt cover-bilde! Jeg håper ikke boken er like fæl!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 7. science-fiction är inte riktigt min grej. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Vilket omslag! Tre parallella världar? Mycket som händer då förstås. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 9. Utdraget fristet meg. Digger sci fi. Og tre parallelle verdener. Sign me up :) Må sjekke ut mer om denne boken. Omslaget er for meg skikkelig dårlig. Men sci fi cover er jo ofte spekulative :)
  Er KG Johansson en kjent sci fi forfatter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ett välkänt författarnamn. Är även bl.a. översättare.

   Radera
 10. Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren än.

  SvaraRadera
 11. Låter som en bra bok!

  SvaraRadera
 12. Det är löjligt, men jag har inte läst något av KG Johansson, trots att jag sett hans böcker nämnas så många gånger. Jag måste ta mig i kragen och läsa någon av hans böcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).