torsdag 10 juni 2021

"De vandrande städerna" av Philip Reeve

De vandrande städerna av Philip Reeve.


 

"Föreställ dig att du bor i flygande stad som drivs framåt av stora motorer. Tänk dig att du faller av din stad och ser den försvinna i fjärran. Det är vad som händer Tom. Han är övergiven och förrådd, nu helt strandsatt i ödemarken tillsammans med flickan Hester, som bara tänker på en enda sak: hämnd. Tillsammans tvingas de fly genom ödemarken, förföljda av en jägare som egentligen är död ...

Mortal Engines är det hisnande, postapokalyptiska sci-fi-äventyret som utspelar sig i en framtid i vilken städer rör sig runt jorden på hjul och slåss om dess livsviktiga resurser. B. Wahlströms ger ut del 1 och 2 i serien under hösten 2018, i anslutning till att böckerna blir till film."Fick till slut möjlighet att läsa De vandrande städerna (översatt boktitel för en tidigare utgåva), efter att ha sett filmen (Mortal Engines hade biopremiär 2018). För egen del tyckte jag filmen var snäppet bättre, trots att Hester var "förskönad" i den (typiskt film!), men boken var riktigt bra också. Denna postapokalyptiska steampunk-historia är ändå rätt så väl överensstämmande om man jämför bok- och filmversion, båda är lika ruschigt äventyrsladdade.

Världsbygget är oerhört originellt, karaktärerna vältecknade (inklusive god karaktärsutveckling) och action-avsnitten bjuder på fängslande spänning. Roande skämtsamheter finns, så även en del civilisationskritik, klassamhället är tydligt och den arbetare/slav som inte är fullt funktionsdugligt högpresterande längst ner i hierarkin rensas bort. Och ja, jag kommer även att läsa de andra tre delarna i serien om tillfälle ges.

Bokserien befinner sig alltså inom science fiction-genren, målgrupp uppges vara 12-15 år, men tycker även den skulle kunna rikta sig till "unga vuxna". Men om du nu inte tillhör dessa målgrupper, varför inte testa läsa ändå? Bokliga äventyr i spännande miljöer blir man väl aldrig för gammal för?

En varm rekommendation för denna!

En smakebit på søndag

(Betygsatt film)

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).