onsdag 16 juni 2021

"Maigrets första fall" av Georges Simenon

Maigrets första fall av Georges Simenon. Översättare: Gunnel Vallquist. Förlag: Atlantis. Antal sidor: 196. Utgivningsår: 2017 (publicerades första gången 1949 och första svenska upplagan utkom 1952). Originaltitel: La première enquête de Maigret.


"Maigrets första fall var inte den första Maigretbok som Simenon skrev, men det är en av hans bästa. Här möter vi Maigret som nybliven kriminalassistent och redan då visade hans sin förmåga att se igenom människor och att tåla en eller flera konjak."


En på många sätt utmärkt Maigret, nummer 30 i serien som alls inte verkar kräva att bli läst i någon ordning. Passar mig bra.

Året är 1913 och här möter vi en nygift, ung (inte så lite naiv) Jules Maigret som polisassistent på ett distriktskontor i en av Paris lugnare stadsdelar. I detta första fall börjar han så smått utveckla sitt kommande förfaringssätt i utredningarna, inte minst lär han sig hantera den förmögna eliten, deras makt och inflytande. Klasstemat är tydligt, det känns både träffsäkert och trovärdigt, helt klart en del av behållningen. Gillar Maigrets sätt att förhålla sig till det, även om självsäkerheten inte riktigt är på sin plats ännu, en nybörjartabbe som begås är även nära att kosta honom livet, där blev det lite extra spännande!

Atmosfären är Paris-noir och miljöbeskrivningarna hör till en av anledningarna till att jag tycker detta är så outstanding, trots att jag aldrig varit i Paris, inte ens Frankrike. Just detta att utan större omsvep, men med snabba skickliga drag beskriva en plats, och allt vad som hör till den av sinnesintryck, är något utöver det vanliga.

Till minussidan hör att persongalleriet är så stort, man bombarderas under en episod med massor av namn och det är med svårighet man lyckas hålla isär alla sådär kvickt. På sätt och vis tycker jag mig dessutom bättre uppskatta den mer yrkeserfarna Maigret, även om det var kul att få själva bakgrundshistorien på det här sättet.

Annars i det stora hela en hyggligt trevlig, bra och klurig Maigret-klassiker som utspelar sig i ett väl beskrivet Paris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!