måndag 19 juni 2023

Boktriss: Berg, Blodsådd, Båt



Bokbloggen Mias bokhörna har startat upp en måndagsutmaning som kallas Boktriss. En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

B är bokstaven för veckan.


Författarnamn: Berg, Carl (pseudonym). Den sakkunnige:

 

"Han är Den Sakkunnige. Liten, svag, blek. Som en blöt ostbåge. Eller överkokt sparris. Han rör sig i gråzonen. Ingen ser honom i maktens korridorer. Men han finns där. Han vet allt. Han ser allt. Han hör allt. Från Rosenbad till Östberlin, från Washington DC till Bagdad. Den Sakkunnige bär Sverige framåt på sina späda axlar.
Detta är historien om Sverige. Den sanna historien. Den som få känner till men ännu färre vill kännas vid. Från Boforsskandalen, statsministermordet, affärer med diktaturer, samverkan med supermakters underrättelsetjänster, och inte minst våra egna statligt sponsrade problemlösare. Den sakkunnige är kanske den mest kontroversiella och explosiva bok du kommer att läsa under många år framöver.
Är det sanning eller påhitt? Lögn eller fakta? Rätt eller fel? Den Sakkunnige står över sådana simpla spörsmål. Den Sakkunnige lever och verkar i en annan dimension. Men allt han gör har ett syfte. Du kanske inte vill kännas vid hans metoder. Men du har mycket att tacka honom för."


Fiktion som ska innehålla sanningar. Berör t.ex. Boforsaffären, vapenexport, det som hände TV-journalisten "Cats" Falck, kapardramat på Bulltofta, IB-affären, Stig Bergling-affären, Palmemordet, skumma kopplingar till diktaturer som Iran och Irak. Mycket spännande om sådant som befinner sig i skymningslandet. Pikant och djärvt. Fint tips på sommarläsning, tycker jag, gäller även böckerna som följer nedan.


Titel: Blodsådd av Katerina Janouch. Inledande del (från 2020) i samhällsengagerad spänningsserie som jag tycker det är så oerhört trist att biblioteket inte fortsätter att införskaffa. Sant idiom som nämns i boken och väl beskriver samhällsutvecklingen i handlingen (och i verkligheten): "Så vind och skörda storm".


På omslaget: Båt. För Lars Wilderängs tredje och sista thriller i den spännande Stjärntrilogin utspelar sig handlingen delvis med båt. Stjärndamm, kapitel fyrtioett, Joakim Sorbin började springa och skrek ner mot stranden:

   "Ut med båten! Ut med båten! Zombier!"
   I ögonvrån såg han att Gustaf låg strax bakom honom, men fångade sedan upp ytterligare rörelser och vred huvudet över mot stranden.
   Från trappor mellan de gamla stenhusen längs stranden vällde det ner löpande varelser. Inte tjogvis, utan hundratals.





2 kommentarer:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!