torsdag 15 juni 2023

Suwałkikorridoren

 

"Vad händer om Erdogan nästa gång bestämmer sig för att avsätta kung Carl XVI Gustaf, utropa svensk republik och sedan ge den sharialagar?" [...] "Om Erdogan och Orban inte förstår den militära och geopolitiska betydelsen av ett svenskt Nato-medlemskap bör de 29 andra medlemmarna ifrågasätta deras lojalitet mot alliansen. Med tiden kan denna tvetydighet bli ett hot mot väst lika allvarligt som Putin, men mer lömskt.

The Washington Post, den 12 juni 2023 (Erdogan and Orban, Let Sweden Into NATO Already - The Washington Post)


Läser vidare i dagens Expressen, Erdogan skall nu ha sagt:

"Sverige har förväntningar. Det betyder inte att vi kommer att följa dem."

Ungern "pausar" också.


Har Turkiet och Ungern haft samtal med Ryssland om att hålla Sverige utanför Nato?

Tjänar egentligen inget till att spekulera, men blir lätt trött på att detta tystas ner i Sverige, trots att man skriver om det i andra länders tidningar. Det är inte så öppet här längre, tror jag.


Idag för 83 år sedan, den 15 juni 1940, "hedrade" Sovjetunionen sin del av avtalet med Nazityskland genom att invadera och annektera Litauen, dagen därpå även Estland och Lettland. Först 1991 blev de baltiska staterna fria.

"Om Ryssland ska genomföra en regelrätt invasion mot Baltikum måste man därför hindra Nato från att tillföra ytterligare förband till dessa länder. För att kapa en effektiv blockad krävs bland annat kontroll över Gotland och Suwałkikorridoren."
Sid. 19; Om kriget kommer, Red. Anders Frankson

Direkt förbindelse mellan Polen och Baltikum skulle brytas om Ryssland tar kontroll över Suwałkikorridoren. De baltiska ländernas förbindelser med övriga Natoländer går genom Suwałkiområdet. Inse vidden av det hela.

"Om Ryssland lyckas sluta Suwałkikorridoren så ökar betydelsen av Sveriges och Finlands territorium för försvaret av Natos östra flank dramatiskt, och därmed betydelsen av havsytorna däremellan."

Sid. 94; Om kriget kommer, Red. Anders Frankson

 

I Expressen står det vidare om att Ryssland hotar med att kapa internetkablar på havsbotten, som hämnd för sprängning av Nord Stream-ledningen. Fiktionen kan bli verklighet. Påmindes om ett liknande scenario i thrillern Tigerögat av André Catry och Anneli Toresson.


Idag tar man gärna med sig tidning, bok och kaffe till skuggan. +27 grader och gassande sol är på tok för varmt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!