Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.
Läser Xi Jinping : världens mäktigaste man, Stefan Aust & Adrian Geiges.
Sid. 146:
"På bildskärmar i en del köpcenter presenteras foton på "dåliga medborgare" för att de ska förödmjukas offentligt. Den som går över gatan på rött i kuststaden Ningbo dyker upp på en LED-tavla vid trottoarkanten. Under bilden publiceras id-nummer, identifierat i realtid av ansiktsigenkänningskameran. I provinsen Henan har myndigheterna till och med kopplat in ett speciellt telefonmeddelande för medborgare med dåligt rykte: "Personen du försöker nå poängsattes lågt av domstolen i staden Dengfeng. Vänligen uppmuntra att ta ansvar och hjälp att följa lagen." Vid det här laget lär 20 miljoner kineser vara uppsatta på svarta listan. På grund av låga poäng är de portförbjudna på många arbetsplatser och har reseförbud."
Sidan 199:
"Medan Mao stödde maoistiska rörelser över hela världen så hade reformatorn Deng Xiaoping en annan devis för Kinas internationella framträdande: "Dölj styrkan och vänta på rätt ögonblick." Xi Jinping har hittat det rätta ögonblicket. Sedan han blev ledare drar sig Kina inte längre undan den globala arenan."
Sidan 201:
"Också Sayragul Sauytbay, visselblåsare i samband med omskolningslägren i Xinjiang, talar om "ekonomiska avtal och investeringar" som Kina använder sig av för att "köpa sig lojalitet hos andra länder och samtidigt göra dem beroende".
...
"Xi Jinping vill ha inflytande över hela världen. Han säger: "Kinas kommunistparti och det kinesiska folket är fulla av tillförsikt inför möjligheten att med hjälp av kinesiska metoder kunna hjälpa mänskligheten att skapa en bättre samhällsordning.""
Massakern på Himmelska fridens torg för idag 34 år sedan: Protesterna på Himmelska fridens torg i Kina slogs ner av Folkets befrielsearmé natten till 4 juni 1989.
Tack för smakebiten, det var nog ingen bok jag var sugen på att läsa. Men kanske borde man.
SvaraRaderaÄr det 34 år sedan? De bilderna gjorde starkt intryck på många tror jag. Jag kände pinsamt nog inte igen namnet, men en snabb googling rådde ju bot på det.
SvaraRaderahoppas han förvaltar sin sits rätt.
SvaraRaderaOtäck smakbit! Den vill jag läsa. Ska tipsa sambon om den med.
SvaraRaderaJag ryser! Mest för att det inte bara är fantasier i hans hjärna utan alltmer verklighet, något man ser tydligt nu i kriget mellan Ukraina o Ryssland. Vi har väl tillräcklig övervakning redan nu...tack för en riktigt spännande smakbit
SvaraRaderaXi Jinping och förgät-mig-ej! jag får nog läsa den här boken samt tipsa maken. tack för otäcka smakebitar!
SvaraRaderaVilket fruktansvärt övervakningssamhälle!
SvaraRaderaEn värre version av 1984.
SvaraRadera