måndag 12 juni 2023

Boktriss på A och det "Absolut bästa sättet att äta en pizza"Bokbloggen Mias bokhörna har startat upp en måndagsutmaning som kallas Boktriss. En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där något på omslaget kan associera till bokstaven. Första bokstaven A:

Författarnamn: Albertsson, Sofia. (T.ex. Stockholmspesten)

"Stockholm plågas av ständiga strömavbrott, vattnet har surnat och lokaltrafiken är utslagen. Det ryktas om att något finns nere i tunnelbanesystemets svarta gångar som sträcker sig under hela staden, och i jorden under stockholmarnas fötter gror något fruktansvärt. Det ryktas om en smitta som har börjat infektera människorna. Om nätterna sänder en okänd radiostation kodade meddelanden. I ett surrealistiskt rum i berget under Södersjukhuset fraktar mystiska väsen hundratals döda människor – de ska få ett nytt syfte i Stockholm. Långsamt börjar staden förlora sitt grepp om en vardag som blir allt mer skrämmande och mardrömslik. Elin, Martin och Annelie hör till de tusentals som bestämmer sig för att stanna kvar i den angripna staden, ett beslut de flesta kommer att ångra innan vintern är över."
”Sofia Albertsson är mörkrets drottning som låter våra svartblanka mardrömmar komma till liv i verklighetens krackeleringar.” 
– Johannes Pinter


Titel: Alfa och Omega (Oskar Källner). Sju noveller science fiction och skräck.


På omslaget: Atlet. (Handlingen i Benjamin Thoréns humoristiska roman om en roadtrip Min kvart med Arne Tammer utspelar sig också i Stockholm, även det underjordiska Stockholm.)


"DET ABSOLUT BÄSTA SÄTTET ATT ÄTA EN PIZZA" ur Min kvart med Arne Tammer:

  "Man skulle kunna tro att det bara är att sätta tänderna i närmsta pizza och att det inte finns några smarta knep när det kommer till att äta den napolitanska specialiteten. Men se, det finns det visst. Att äta pizza är en skön konst, det sa redan de gamla grekerna. Eller om det var italienarna. Skit samma. Så här ska du göra i alla fall:
   1. Skär upp pizzan i 12 delar. Det är mycket viktigt att det är exakt 12 delar. Inte åtta, inte tio, men heller inte fjorton. Dussinet jämnt ska det vara. Skälet framgår i punkt 2.
   2. Ta en sektor, alltså en så kallad slice, av pizzan. Greppa kanten med tummen och långfingret. Varför det? Jo, det kommer att framgå av punkt 3.
   3. Nu håller du pizzabiten i valfri hand i stadigt tum- och långfingersgrepp. Vik den, förmodligen rätt hängande, främre delen av biten bakåt ända tills den når bakkanten.
   4. Nyp fast främre delen av pizzabiten med hjälp av pekfingret. Nu håller du slicen säkert i ett trefingergrepp.
   5. Nu kan du antingen börja äta med stora tuggor, eller om du är finsmakare, doppar du pizzabiten i sås, dipp eller precis vad du önskar så att det rinner in i det uppkomna tomrummet i mitten av pizzabiten.
   6. Ät vidare."

🍕


Ser rätt fridfullt ut där, på håll och från ovan, huvudstaden som drabbats av "inhemsk terrorism" (Gunnar Strömmer om våldsvågen i Stockholm: ”Inhemsk terrorism”). Är det något fruktansvärt som gror i jorden under stockholmarnas fötter?
2 kommentarer:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!