torsdag 29 juni 2023

"Koryféerna", Lena Andersson

Koryféerna : en konspirationsroman, Lena Andersson. Bokförlaget Polaris. Utgivningsdatum: 2022-07-22.


"Mordet på en hög politiker ska inte utredas som ett mord på stan bara för att det råkar ske på stan. Det behöver utredas efter sin art. Allt handlar om vad det är man vill ha reda på.

En februarikväll skjuts landets främste statsman till döds på öppen gata. Polischef Rolf Utterström tar kommandot över spaningarna men ingen gärningsman grips och mordet förblir ett öppet sår i nationen.     

Trettio år senare får journalisten Roger Lilja i uppdrag att skriva en artikel om dådet. Han kommer i kontakt med en jurist och underrättelseman som påstår sig sitta på det verkliga händelseförloppet. Allt verkar ha inletts med en weekend i Frankrike några månader före mordet, då en inre krets i den politiska makteliten möts.

I Koryféerna en konspirationsroman fortsätter Lena Andersson att utforska teman som knyter an till hennes tidigare berättelser om folkhemmet och dess upplösning. Med hjälp av fiktionens verktyg kastas ett skarpt ljus över ett trauma och dess upprinnelse, där verkligheten kanske behöver dikten för att lösningen på gåtan ska framträda.

Lena Andersson (f. 1970) romandebuterade 1999. År 2013 tilldelades hon Augustpriset för Egenmäktigt förfarande som redan betraktas som en modern klassiker. Senast har romanerna Sveas son och Dottern samt krönikesamlingarna Verkligheten och resten och Resten av verkligheten utkommit."


En roman med klassikerstatus. Oerhört välskriven, fantastiskt språk, proffsigt konstruerad konspiration och såklart mycket underhållande. Finns så mycket häpnadsväckande i vårt förflutna som för det flesta ligger i dunkel, så mycket som går att väva teorier kring. Det är något väldigt frestande med att röra runt i den där röda grytan för att se vad som kan komma upp till ytan (många som inte vill det, vilket märks!). Lena Andersson gör det utmärkt, med en balans mellan satir och verklighet som lockar oss att gräva i historien och få infallsvinklar till varför det är som det är idag. Spännande att få fantisera om vad det egentligen var som hände bakom kulisserna... ja, t.ex. då på 80-talet och hur det kom att påverkas av det dryga decenniet därförinnan.

Det här är det första jag läser av författaren. Och det var ju en klar succé!

Även: En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!