måndag 17 augusti 2020

"Den sakkunnige" av Carl Berg

Den sakkunnige av Carl Berg. Lava Förlag. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789188959393

"Han är Den Sakkunnige. Liten, svag, blek. Som en blöt ostbåge. Eller överkokt sparris. Han rör sig i gråzonen. Ingen ser honom i maktens korridorer. Men han finns där. Han vet allt. Han ser allt. Han hör allt. Från Rosenbad till Östberlin, från Washington DC till Bagdad. Den Sakkunnige bär Sverige framåt på sina späda axlar.

Detta är historien om Sverige. Den sanna historien. Den som få känner till men ännu färre vill kännas vid. Från Boforsskandalen, statsministermordet, affärer meddiktaturer, samverkan med supermakters underrättelsetjänster, och inte minst våra egna statligt sponsrade problemlösare. Den Sakkunnige är kanske den mest kontroversiella och explosiva bok du kommer att läsa under många år framöver.

Är det sanning eller påhitt? Lögn eller fakta? Rätt eller fel? Den Sakkunnige står över sådana simpla spörsmål. Den Sakkunnige lever och verkar i en annan dimension. Men allt han gör har ett syfte. Du kanske inte vill kännas vid hans metoder. Men du har mycket att tacka honom för."

Samtidigt som den här politiska romanen handlar om i Sverige verkliga händelser (för senare halvan av 1900-talet och framåt) och existerande personer så vet man därutöver inte vad som har sanningsbakgrund eller ej. Ibland är det nog vida mer än man vill veta, eller är det något vi i tigande tysthet bör vara medvetna om?

Hursomhelst tycker jag det är en bok man som svensk bör läsa. Även om den är just kontroversiell. För det är den. Oerhört. Carl Berg petar oförfärad i getingboet och rör om ordentligt i grytan.

Vad jag kommit fram till är författarnamnet en pseudonym, men att personen bakom pseudonymen har en insyn utöver det vanliga, d.v.s. är någon typ av "insider", kan väl enligt beskrivningen ovan inte gå någon förbi. Egentligen är jag nog förvånad över att en sådan här bok får ges ut över huvud taget. Förordet av Bo Tillberg (och vem är det då?) skall vara en god vän till författaren. Denne menade, då förfrågan angående att skriva ett förord gjordes, att någon av författarens f.d. kollegor och "ett nätverk av personer med omfattande och speciell erfarenhet" borde ha lämpat sig bättre för en sån uppgift. Men då denna "bok om Sverige" skulle handla om "Sverigebilden", var det inte aktuellt? Bo Tillberg skall (enligt sitt förord) tydligen ha arbetat i flertalet organisationer (huvudsakligen utlandsstationerade) för ett främjande av Sverige och de nordiska länderna, och har på så vis en djupare förståelse för hur verklighetsförankrad bilden av Sverige är. Så vem är Carl Berg? En annorlunda sorts Bo Balderson? Kommer han (hon? dom?) att skriva fler böcker?

I berättelsens kärna finns karaktärerna "Den Sakkunnige", hans trogna följeslagare Anita (som är mer än lovligt korkad) och de lejda mördarna Tor och Hans, en brutal duo som får lösa Den Sakkunniges problem mer handgripligt när han (och "Mäster", eller vem som nu sitter vid makten) tittar åt ett annat håll. Huvudsaken är alltid att staten och svenskt näringsliv skall nå framgång, vilka metoderna är för att åstadkomma detta är minst sagt ljusskygga.

Såklart finns mycket under ytan vi vanliga dödliga inte känner till, mycket som försiggår i maktens korridorer, bakom kulisserna. Allt är inte vad det ser ut som, mycket göms undan. Så är det här, såväl som i andra länder. Fullt så blåögda är vi nog inte för att förstå det förhåller sig på så vis. Men! Jag tror heller inte att någon som Den Sakkunnige någonsin funnits, dessutom har jag väldigt svårt att tro Sverige skulle ha/ha haft ett slags mördarteam som bara väntar på order för att - på det sätt de gör - "lösa problem" åt de som innehar makten. Eller så vill jag helt enkelt inte tro.

Ni som liksom mig har läst romanen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson kan delvis finna att Carl Bergs bok för tankarna till den, men bara en smula, för till största del är det här något helt eget. Under läsningens gång (man läser den inte snabbt, men man lär sig en del nutidshistoria på vägen) var jag tvungen att kolla upp händelser och personer som nämns, sådant man endast vagt kände till som hände på 70-talet (då jag bara var barn) och årtiondena därefter (då jag såklart bättre hade koll på läget), sånt det pratades om och som man tog del av via media. Här avhandlas Sveriges vapenexport, kapardramat på Bulltofta, IB-affären, Stig Bergling-affären, Palmemordet, med mycket mera. Vill du ha fiktiva(?) förklaringar till svensk nutidshistoria, se på det svenska samhället på ett helt annat sätt än du kanske är van vid, läs då Den sakkunnige av Carl Berg.

Vad Den Sakkunnige vet och har insikter om är allomfattande, men han verkar inte hängt med i tiden då han påstår att den medborgare som i Sverige anses fattig i nutid är den som inte kan köpa sig den senaste mobiltelefonen. Då vet han verkligen inte vad han talar om. Den s.k. välfärden är långt ifrån vad den en gång varit.

Boken kan upplevas rätt svårforcerad för den som inte har stenkoll på allt. Men låt inte detta hindra, förutom underhållningsvärdet lär man sig en hel del. Samtidigt som den är lätt humoristisk fastnar skrattet allt som oftast i vrångstrupen. Ibland gränsar det till sådant man kan ana är statshemligheter och då känns det faktiskt rätt obehagligt. Ändå. För att förstå nuet måste man få bättre insikter om vad som har varit, men ta reda på fakta. Läs inte in för mycket mellan raderna. Bli inte konspirationsteoretiker. Trots allt är det nog något bra med att den här sortens udda kontroversiella böcker ges ut. Spännande och intressant på ett lite farligt sätt kanske.

Blev det där för kryptiskt eller fick jag er nyfikna?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!