måndag 5 september 2022

"Mörker", KG Johansson

Mörker, KG Johansson. Förlag: Tira Tiger Förlag. Antal sidor: 249. Utgivningsår: 2022.

Recensionsexemplar


 

"Yana är polis i 2300-talets Stockholm, i en värld som försöker hämta sig efter klimatkatastrofer, krig och annat. En ledig morgon väcks hon av sin chef och kallas till polishuset: hon måste genast resa till Gambia för att utreda ett mord på en svensk politiker. Dessutom måste hon göra den utredningen tillsammans med en "medhjälpare", en avancerad och nästan-mänsklig konstgjord människa som är både onödigt intelligent och oroande insiktsfull. Medhjälparen Miko känner Yanas tveksamhet men låter sig inte påverkas. När de kommer till Gambia måste de lösa både mordet och sina egna problem."Mörker är andra boken av tre, böcker vars handling skall komma att hänga samman.

Första boken Ljus handlade om Anyas liv från 2030-talet och framåt, en tid då klimatkrisen nått katastrofläge. Mörker tar ett rejält kliv framåt till 2300-talet och man får följa stockholmspolisen Yana i en mordutredning. Så på sätt och vis är det ju även en kriminalhistoria.

Bakgrund: Med trolig startpunkt Ukrainakriget 2022 har krig och klimatkatastrofer härjat fram till ungefär 2150 (nedslående, inte sant?). Därpå följde de primitiva decennierna. Innan de värsta klimatkatastroferna satte in hann teknologi med hjärnläsare och telepatisk kontakt (noisy, brus) utvecklas till viss del efter 2050. AI:s, konstgjorda människor (muser) blev alltmer avancerade i slutet av 2200-talet. Brus och muser förädlades och växte samman. Under Yanas livstid finns klonade biologiska muser som kallar sig människor. Men många vanliga människor börjar utveckla någon slags musism (rasism) mot dessa klonade "robotar". Så när polisen Yana för en mordutredning tilldelas medhjälparen Miko, som är just en sådan konstgjord människa, känner hon en viss tvekan och motvilja. Mordet på en svensk energiminister har begåtts i Gambia och de måste genast bege sig iväg dit.

Ja, upptakten ungefär så, lite mer utförligt. Finns många kopplingar till tidigare bokserier (Noisytrilogin är given). En intressant världsutveckling är det hursomhelst, fint utmejslad och skickligt manövrerad spekulativ framtidsvision kombinerad med ett klurigt kriminalfall. Magnifikt beskrivna miljöer, såväl i Stockholm som i Gambia.

Ett visst relationsdrama uppstår även i denna historia, mellan Yana och Miko. Spännande hur människorna beskrivs reagera genom hånfullhet och vrede då de känner osäkerhet inför de alltmer avancerade muserna. Lite synd att huvudkaraktärer, som i det här fallet medarbetare, inte kan få förbli just kollegor eller arbetskamrater/vänner, varför karaktärerna alltid ska totas ihop till parförhållande. Det känns alltför förutsägbart på det sättet numera. När jag läser den här sortens böcker kan jag ibland känna: Överraska mig någon enda gång med en ny ytlig bekantskap som via fördjupad ömsesidig förståelse leder till god vänskap istället. Eller fungerar inte sådant i romaner? Men, förutom den lilla åsiktspetitessen, så är det som vanligt briljant när KG Johansson skriver sf.

Kan återigen konstatera att fler borde läsa svensk science fiction. Vet ingen genre som kan leverera så många värdefulla spirande tankefrön, förmedla så mycket storslagen stämning och känsla. Underhållande, roande och varnande, med mycket mera. Detta gäller förstås även Mörker. En extra korrigeringsrunda hade dock inte skadat, något småfel här och där (t.ex. anagram-miss, en från Ljus Anya klev in i replik för Mörker Yana på ett ställe, det var ju ett ganska lustigt litet fel ändå).

Så nu ser jag fram emot en ny Gryning, vilket alltså är titeln på nästa planerade bok i denna löst sammanlänkade serie.

En smakebit på søndag 28/8: Yana drömmer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).