tisdag 27 september 2022

Två skor och en hatt


Tisdagstrion: Skor & kläder i titel, på omslag, i handling (Ugglan & Boken)
"I april 1954 sökte de höga KGB-officerarna Jevdokia och Vladimir Petrov politisk asyl i Australien. De var det kalla krigets första stora avhoppare och de kunde ge de västliga underrättelsetjänsterna ovärderlig förstahandsinformation.

Mycket av informationen visade sig gälla Sverige, där paret varit stationerat 1943–47, vilket ledde till att Säpo kunde gripa flera agenter. Vladimir Petrov hade dock inte valt friheten, han flydde undan ett obevekligt öde och skräcken för det gav honom inget val. Och makens avhopp försatte Jevdokia i en fruktansvärd situation, ett val mellan två avgrunder. Wilhelm Agrell har i denna spännande och dramatiska skildring av två människoöden utgått från ett omfattande material från australiska, brittiska och svenska säkerhetstjänster som först på senare tid blivit offentligt"


Från augusti 1937 till november 1938 pågick en stor utrensning i Sovjetunionen. Av 1.5 miljoner människor mördades ca 700.000 och resten skickades till Gulagarkipelagens läger, de som överlevde den fasansfulla terrorn i dessa läger blev fysiskt och psykiskt skadade för livet.


Stalinterrorn.

"Terrorn var också ett mentalt tillstånd, en kollektiv förlamande fasa som inte skonade någon och som sänkte sig som ett mörker över landet och dess huvudstad. Den stora terrorn spred sig som en fängslandets, torterandets och dödandets epidemi från toppen och ner genom kadrerna och från huvudstaden ut i regionerna."

 

 Stalin. The Court of the Red Tsar (2003) av Simon Sebag Montefiore:

"Stalins personliga roll var länge omdiskuterad, men det är i dag helt klarlagt att terrorn släpptes lös på Stalins order och minutiöst följdes upp av honom, ofta med ett patologiskt och sadistiskt intresse. ("Det högsta nöjet", hade Stalin förklarat för den sedermera utrensade och likviderade politbyråmedlemmen Kamenev, "är att märka ut sin fiende, förbereda allt, ta grundlig hämnd och sedan lägga sig och sova.")"
Italienska skor (2006)
Henning Mankells 26:e roman.
Doktor Glas
Hjalmar Söderbergs roman utkom första gången 1905.


13 kommentarer:

 1. Doktor Glas gillar jag!

  SvaraRadera
 2. Doktor Glas, förstås. Italienska skor känner jag till men har inte läst. Fru Petrovas sko är ny för mig

  SvaraRadera
 3. Doktor glas har jag läst och jag tror att Italienska skor står i bokhyllan.

  SvaraRadera
 4. Doktor glas har jag läst, men hur är det med italienska skor? Där är jag osäker, faktiskt.

  SvaraRadera
 5. Intressant trio inga av dessa böcker har jag läst men jag känner till Henning Mankell. Dock aldrig läst något av honom. Bara sett tv serien wallander som är baserad på hans böcker :)

  SvaraRadera
 6. Doktor Glas har jag läst men det var ett tag sedan.

  SvaraRadera
 7. Din första bok där verkar ju intressant. Doktor Glas var en bra bok för dagens tema med sitt snygga omslag. Jag tyckte dock inte om innehållet i boken alls :)

  SvaraRadera
 8. Italienska skor och Doktor Glas har jag läst!

  SvaraRadera
 9. Jag tog Mankells gummistövlar istället för hans italienska skor i min trio.

  SvaraRadera
 10. Doktor Glas är jättebra och jag blir mycket nyfiken på Fru Petrovas sko

  SvaraRadera
 11. Doktor Glas ja, kanske borde jag helt enkelt läsa den nu för att vara säker på att jag har gjort det. Är osäker om vi tog oss igenom hela i gymnasiet 🙂

  SvaraRadera
 12. Doktor Glas har jag förstås läst. Den är mycket bra.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).