fredag 16 september 2022

Fredagsplock

Kollade Aktuellt igår och undrade om jag såg rätt på textremsan, och konstigt nog stämde det. Såhär:

"Inför den förändrade världen, epoken och historien anstränger sig Kina och Ryssland tillsammans för att visa att stora länder tar sitt ansvar och har en ledande roll för att ge denna föränderliga värld stabilitet och positiv energi.

 - Xi Jinping (Kinas president under en eurasisk konferens där Ryssland deltar med Putins närvaro.)

Ville verkligen inte tro att jag såg rätt, men så var det. Ryssland och Kina tar alltså ansvar och ger stabilitet och positiv energi i en föränderlig värld, enligt Xi Jinping. Jösses. Förvrängt surrealistiskt.


Något annat som också hände igår. En ny spännande bokrelease:

Draken av Tobias Andersson Åkerblom.

Beskrivning Mondial:

"För bara ett decennium sedan satsades det stort på att öka Sveriges handel och utbyte med Kina. Idén var att tjäna massor med pengar, och samtidigt exportera våra svenska demokratiska värderingar. Hållningen ses av många idag som naiv, kanske rentav farlig.

Medan Sverige prioriterat löften om jobb och affärer har vår ekonomi blivit så sammantvinnad med kinesiska intressen att frågan blivit oundviklig: Vad kommer egentligen först, demokratin eller pengarna?

Draken blottlägger hur Kina strategiskt arbetar med att påverka Sverige och utöka sitt inflytande: Genom diplomatiska kanaler, som i fallet Gui Minhai. Genom att köpa upp företag, som i fallet Volvo Cars. Och genom att placera underrättelseagenter på svensk mark för att bedriva spionage mot svenska medborgare."


Den här helgen kommer jag att fortsätta läsa Tsaren. Mycket läsvärd. Ärligt och rakt skriven. Fick en intressant inblick i WEF också.


  "World Economic Forums officiella mission är att »förbättra världens tillstånd«, men i själva verket är många av deltagarna miljardärer, diktatorer och storbolagsdirektörer som inte är särskilt intresserade av att förbättra tillståndet i världen. Några av dem vill rentav göra raka motsatsen.
   För att göra skäl för sitt ädla åtagande brukar World Economic Forum bjuda in en handfull personer som faktiskt på allvar uppfyller det."

Sid. 76; Tsaren, Bill Browder


Fast det här var under den årliga konferensen år 2011. Mycket har hänt sen dess. Great Reset t.ex., och alla efterföljande intensivt ökade konspirationsteorier som de flesta av oss bara uppfattade utkanterna av. Senaste konferensen 2022 lär ha handlat om kriget i Ukraina, klimatförändringar, energiosäkerhet och inflation. Rysk delegation var då frånvarande för första gången sedan 1991. The Wall Street Journal menade att detta signalerade "unraveling of globalization." Huruvida det bromsade konspirationsteorierna kan man ju alltid ta sig en funderare över. Fast nu har vi förstås Charles III som Storbritanniens regerande monark, så det kanske blåser liv i det en aning ändå. Vem vet.

Denna världen alltså... snurrig, kaotisk, grym. Och oerhört överspänd.

Undrar vad som kommer att hända i nästa kapitel.

Men vi tar en sida i taget och håller ut.❤


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!