Ljus, KG Johansson. Förlag: Tira Tiger Förlag. Antal sidor: 368. Utgivningsår: 2022.
Recensionsexemplar
"Anya föds i början av 2030-talet och växer upp i en värld som är mer lik världen hundra år tidigare än den som hennes föräldrar växte upp i. Teknologi finns och framsteg sker, men vanliga människor i småbyar har snarare färdats bakåt till fattiga tider. Klimatkrisen förvärras ständigt och svälten tilltar. När Anya blir vuxen berättar hennes mamma en hemlighet. Anya har redan insett att livets viktigaste fråga är ”hur bör jag leva?” och med hjälp av sin hemlighet kan hon kanske besvara den frågan. Men hon är bara en människa och kriserna kommer tätare och tätare.
Ljus är den första av tre romaner som, utan att vara en traditionell trilogi, har beröringspunkter."
Framtidsvisionen i Ljus är allt annat än ljus. Det här skall vara första boken av tre, dock inte som en trilogi, utan mer att böckerna skall komma att ha någon slags samhörighet sinsemellan. Handlingen följer Anyas liv från 2030-talet och framåt, från en liten by i Norrbotten till en glassig tillvaro runtom i hela världen där klimatkrisen hunnit fram till ett katastrofläge. Flärd, eländes elände, triangeldrama. Så mot slutet tillbaka till utgångspunkten och en enklare tillvaro där ålderdom och ett slags andevärld(?) tar över. I stora drag.
Dystopiernas dystopi, kan man säga. Ett grundligt genomarbetat världsbygge. Detta är riktigt dystert, och djuplodande filosofiskt grubblande. Så söker du något som inger något slags framtidshopp är möjligen inte det här det bästa valet. Men som de flesta framtidsvisioner är det till viss del tankeväckande läsning, finns många ämnen som plockas upp ur den situation vi lever i här och nu, och ges en fortsatt tänkt utveckling.
"Redan innan jag föddes fanns "officiella" media som ansågs tala sanning, och "alternativa" som ansågs ljuga när de inte instämde med de officiella. Några decennier senare finns det många fler synvinklar att välja på och den som vill lita på media måste vara väldigt uppmärksam."
Den cykliskt återkommande världen, ett 2030-tal som liknar 1930-tal, är något som en del förståsigpåare menar att vi har att vänta. Ibland blir det en aning ideologiskt vinklat, men sådant får man acceptera, åsikter och erfarenheter av ideologier färgar vårt tankegods, det är helt i sin ordning.
Slutligen: Det här är en riktigt tät och tung roman, och det skall erkännas att jag fick kämpa en del med denna, som tog rätt lång tid att läsa. En hel del relationsdrama (inte riktigt min typ av bok på det sättet), uppdagade familjehemligheter och spekulativ fiktion med intressant framtidsscenario.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!