fredag 23 september 2022

"Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött", Henrik Johansson

Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött, Henrik Johansson. Verbal förlag. Antal sidor: 196. Utgivningsår: 2022.

Recensionsexemplar


 

"Henrik Johanssons nya bok Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött är ett poetiskt CV. En absurd och bitterljuv resa genom ett yrkesliv som börjar på praktikplatser och slutar i ett författarskap. Arbetskritiken löper som en röd tråd genom sidorna, i tät dialog med delar av den svenska litteraturhistorien.

Henrik Johansson (f. 1973) har kallats en förnyare av svensk arbetarlitteratur och med denna samling förnyar han sig i vandringen från prosa till dialogisk dikt. Henrik Johansson är författare och har tidigare skrivit bland andra Av kött och blod (2013), Raya (2018) och Brev från en cell (2019)."Så, nu har jag läst mig igenom hela Henrik Johanssons CV i dialogpoesiform, och det var riktigt underhållande! Man har möjlighet att känna igen sig från egna arbetsplatser, oavsett om dessa överensstämmer med i bokens berörda eller inte, för sanning att säga går mycket igen oavsett var vi har arbetat. Eftersom jag bara är fyra år äldre än författaren så finns det förstås roande igenkänning vad gäller träffande tidsmarkörer även i övrigt. Arbetsmarknadsinsatser har jag ingen egen erfarenhet av, så den världen var ny för mig, men intressant att få en inblick i. Vilka sorts arbetsplatser som berörs i boken får ni upptäcka själva, det avslöjar jag inte här.

Den här resan genom ett arbetsliv bjuder på en rejäl dos svart humor av en riktigt skicklig ordekvilibrist. Det är en lättsam och rolig läsning som även du som inte normalt läser poesi kan ha stort nöje av.

Att ta del av tankar om arbetslivserfarenheter är viktigt, oavsett hur det förmedlas. Såklart har jag även uppskattat Föreningen Arbetsskrivares antologier, missa heller inte dessa: Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar och Världen vi lämnar.

Arbetarlitteratur skall enligt mig vara öppen för alla, och inte vara politiserad som hörande till socialister och socialliberaler åt vänster, det känns bara gammeldags och förlegat att tänka så. De flesta av oss är, eller har varit, just yrkesarbetare på något sätt, så inte har det med politisk eller ideologisk hemvist att göra? Jag vet inte riktigt, men tror de flesta är rätt trötta på den polarisering som växt fram. Många av oss har ganska liknande erfarenheter från ett arbetsliv som inte alltid rakt igenom varit en dans på rosor. Det kan vara bittra arbetslivserfarenheter såväl som goda vi bevarar med värme och glädje. Arbetskamrater och andra som vi via arbetet mött och minns. Alla har vi något att berätta, från bra och mindre bra arbetsplatser.

Henrik Johansson har sitt alldeles särskilda sätt att berätta. Det är personligt, inlevelsefullt, inkännande medmänskligt, allt som oftast med en bisarr framställning och vass kritisk udd, och jag gillar det så mycket! Missa inte den här lilla humoristiska poesipärlan med den helt underbara boktiteln Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött.

Författaren önskas såklart god fortsättning på resan genom liv och arbete. Må den fortsatta färden bli mer ljuv än bitter. Fast gärna piggt kryddad med absurditeter!

Mer här på bloggen: En smakebit på søndag och Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).