söndag 1 maj 2022

En smakebit på søndag: Pyongyang

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Såhär en dag som idag, när säkert många socialistiska och kommunistiska röda fanor fladdrar på städernas gator och torg, vill jag försöka mig på en slags smakbit ur en bok i serieform; Pyongyang av Guy Delisle. Boken är tecknad/skriven som ett reportage från då författaren via sitt arbete vistades i den socialistiska staten Nordkorea:

"Något som slår en efter att ha gått runt i veckor på Pyongyangs oklanderligt rena gator är den fullständiga avsaknaden av rörelsehindrade.

Och ännu mer överraskande är svaret jag får när jag frågar om dem.

"I genomsnitt 7 till 10% av befolkningen ... ?"

"Det finns inga ... vi är ett mycket homogent land. Alla nordkoreaner föds starka, intelligenta och friska."

Och av tonen i hans röst att döma förstår jag att han verkligen tror på det.

Hur långt kan man egentligen manipulera en människas hjärna? Svaret får vi nog veta när det här landet väl öppnas upp eller faller samman."Boken är utläst, så har skrivit ett tidigare blogginlägg om den här. Och andras smakbitar finns idag här.


10 kommentarer:

 1. Jag tror att man kan manipulera en människas hjärna precis så mycket som man skulle vilja. Tyvärr.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakebiten, jag har aldrig sett boken innan.

  SvaraRadera
 3. Serieromaner läser jag sällan. Men allt som handlar om Nordkorea är jag intresserad av. För att det är så obegripligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är inte en roman utan ett slags reportage, en sann berättelse av en kanadensare som varit där genom jobbet. Mycket intressant då det handlar om någon som varit på en tidsbestämd vistelse i landet. Har för egen del bara läst böcker om nordkoreaner som flytt landet.

   Radera
 4. Det är svårt att förstå Nordkorea. Men om en blir hjärntvättad hela ens liv och aldrig få se annat än det staten vill så är det nog svårt att kunna tänka sig en annan värld. De är ju så isolerade från omvärlden.

  SvaraRadera
 5. Jag har läst böcker som är skrivna av nordkoreanska avhoppare som lyckats ta sig till Sydkorea. Det är inte lite skrämmande hur manipulerad man kan bli. Kan ju säga att Putin är rätt bra på det han också. Inte många ryssar som inser idag vad som händer i Ukraina och varför. Tack för smakbit, jag har svårt att läsa böcker i bildformat.

  SvaraRadera
 6. tänkte omedelbart på Putin och Ryssland liksom Paula. väldigt kusligt. kände inte till din bok, men jag ska kolla mitt bibliotek. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten! Jag kände inte till boken men den låter intressant.

  SvaraRadera
 8. Ett riktigt skräckland. Och precis som Mrs Calloway kommer jag att tänka på Putin.

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!