lördag 30 april 2022

"Pyongyang", Guy Delisle

Pyongyang, Guy Delisle. Förlag: Placebo Press. Antal sidor: 176. Utgivningsår: 2013. Översättning: Viktor Agering.

Bibliotekslån


 

"Nordkorea. Den helt mörklagda flygplatsen, femtiovåningshotell där bara den femtonde har lamporna tända, vägarna utan trafik, de ständigt närvarande bilderna på Kim Il-Sung och Kim Jong-Il, och naturligtvis: propagandan. År 2001 tillbringade den kanadensiske serietecknaren Guy Delisle två månader i Nordkoreas huvudstad Pyongyang där han arbetade som kontaktperson mellan ett franskt serieförlag och en nordkoreansk animationsstudio. Upplevelsen av det totalitära landet resulterade i en reseskildring i serieformat. Det är en sorts reportage i dagboksform, en blandning av skrämmande realism och humoristisk distans som ger oss en närbild av Nordkorea som följer läsaren långt efter att boken är slut."



Riktigt intressant sann berättelse som i serieform skildrar en vistelse i den egendomliga socialistiska staten Nordkorea. Oavsett typ av socialism så tycks alltid propagandan vara en tydlig del, och i den här nordkoreanska varianten ter den sig väldigt grotesk. Att människor går att forma via propaganda och repression är ju väl känt, det finns även i vårt land oavsett om vi vill kännas vid det eller ej, men att det går att indoktrinera ett helt folk så fullständigt radikalt, pracka på dem en verklighetsbeskrivning som är så helt galen, kan vara svårt att förstå. 

Serietecknaren Guy Delisle besöker många byggnader, monument och upplever flera kuriösa företeelser och uppvisningar, i allt det deprimerat gråa, tråkigt enformiga och sterila. Jag kunde faktiskt inte låta bli att fundera* över "Den internationella vänskapsutställningen", och dess sista avdelning där världspressens hyllande av Den Store Ledaren kunde beskådas:



Delisle försöker på ett humoristiskt sätt förklara skillnaden mellan diktatur och demokrati för en nordkorean:

"Diktatur betyder: Håll käften! Och demokrati betyder: Fortsätt prata!"

Och:

 ... "det riktiga problemet som jag ser det att ni bara har en enda källa till information ... en enda, och det är regimen. Och det, måste man säga, är inte så konstruktivt. I andra länder kan man vara oense och säga att man är det, t.o.m. med satir."

Som ni kanske förstår tyckte jag riktigt mycket om den här boken. Väldigt lärorikt, mycket jag inte visste om Nordkorea. Blir nyfiken hur det är där idag, efter pandemin, vilka föreställningar man har om Rysslands anfallskrig mot Ukraina, föreställningar angående omvärlden i övrigt, relationen med Kina, ekonomin... väcker många funderingar. Boken Pyongyang publicerades i Kanada 2004.


*1987 skickade Lars Werner (dåvarande partiledare för VPK, nuvarande Vänsterpartiet) gratulationsbrev till Kim Il-Sung:

"Vänsterpartiet kommunisterna och jag personligen gratulerar Dig hjärtligt med anledning av Din 75-årsdag och vill uttrycka vår höga värdering av de stora insatser som Du gjort under decennier för Koreas arbetarklass och folk och i den världsomspännande antiimperialistiska kampen."

 

Bokmärkt: Partiet på kant med (v)erkligheten - CARLSSON BOKFÖRLAG (carlssonbokforlag.se) 2018, av Magnus Utvik.

"Magnus Utviks genomlysning av Vänsterpartiets syn på demokrati och socialism visar att ett totalitärt tänkande lever kvar i partiet än idag. Det har lett till ett politiskt samröre med krafter som hyllar Stalin och Nordkorea."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!