torsdag 19 maj 2022

Medievanor och public service

Idag kunde man läsa att nyhetskonsumtionen i Sverige ökar (fast mätningen gjordes inte i år, utan förra året). Särskilt gällde detta de professionella nyhetskällorna och i topposition var det då fråga om SVT och TV4.

Kristider får nyhetskonsumtionen att öka – SVT och TV4 i topp | SVT Nyheter

Sen kan man fundera över vad som menas med "de professionella nyhetskällorna". Ingår Sveriges Radio där?

Hundratals korrfel på SR:s Radio Sweden-sajt | SVT Nyheter

Tydligen så erkänner inte SR felen, rättade dem inte heller. Det finns så många i maktposition (professionella nyhetskällor och statsråd) som numera tycks anse sig ofelbara. Men precis alla kan göra fel ibland (eller ändra åsikt). Alltfler som inte kan erkänna sina misstag verkar också ha en benägenhet att inte vilja rätta till dem, trots att misstagen skapar problem som bara växer. Vad beror det på att de lyckas fortsätta så? Begränsningar i yttrandefriheten som hjälper till att gömma undan?

Sen kan iofs felen vara planerade och ha ett syfte, t.ex. i retorik, för att vidmakthålla en lögn, och ibland p.g.a. korruption.

Och så vill jag så hemskt gärna läsa den här boken, som visst skall vara helt ny och utkommen denna månad på förlaget Samizdat Publishing:


Beskrivning:

"I Älskade Public Service lyfter Aron Flam och Jens Ganman den brännande frågan om den statsfinansierade medieapparatens existensberättigande i ett alltmer fragmenterat medielandskap. Med humoristisk skärskådning och historier från insidan berättad av två tidigare medarbetare åskådliggör Flam och Ganman hur den ideologiska likriktning som genomsyrar Public service lika flagrant som systematiskt indoktrinerar befolkningen som tvingas betala för den.

Aron Flam
Aron Flam är samhällsdebattör, författare och tidigare anställd hos Public service för produktion av humorprogram och politisk satir. Han driver podcasten Dekonstruktiv kritik där han intervjuar allt från politiker och forskare till komiker och filosofer.

Jens Ganman
Jens Ganman är författare, frilansskribent, musiker och debattör med mångårig erfarenhet som medarbetare inom Public Service."

Låter intressant! Så den vill jag såklart uppmärksamma här på bokbloggen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!