tisdag 10 maj 2022

Sunes sommar + Sunes jul
Sunes sommar (Rudolf har inför budgetsemester köpt en begagnad sollampa till Karin, och kompletterat med ett litet rim):
"Sol i sinne, brun inne, Rudolf."


Sunes jul (Rudolf och Karin klär granen):
Rudolf: "Regeringen gör mig galen! Vad är det för kvalitet på granar?! Det är miljöpolitik. Den är så slö och så vek, den kan ju inte ens hålla ett litet ljus!"
Karin: "Rudolf, det kan vara så... att det inte är helt och hållet regeringens fel."
Rudolf: "Du försvarar dem alltså?!"
Karin: "Men om du flyttar dem lite längre in... så, titta! Jag säger nu inte att det är ditt fel... utan det kan vara så."
Rudolf: "Tycker inte du ändå..."
Karin: "Ingen politik nu. Glitter ska vi ha. Glitter, glitter-time."
Rudolf: "Okej."

Film/TV-serie (DVD 2008) med produktionsår 1991-1993: Sunes sommar + Sunes jul.

(Sunes jul från 1991, finns även här: Julkalendern 60 år – 32. Sunes jul - 1991 | SVT Play)

Kategori: Barn & familj, komedi.

Film och TV-serie är baserade på Sune-böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson. Böckernas ålderskategori 6-9 år.


Filmbeskrivning:
"Sunes sommar
Familjen Andersson håller på att planera sin sommarsemester. Mamma Karin vill åka till Grekland och pappa Rudolf surar över sin fiskesemester som inte verkar bli av. Efter enträgna prutningsförsök på resebyrån finner Rudolf en gyllene medelväg - husvagnssemester...
Sunes jul
En vanlig svensk jul i en vanlig svensk familj är inte alltid helt lätt. Åtminstone inte om man ska tro Karl Sune Rudolf Andersson. Att följa Sune och hans familj i deras julförberedelser leder till massor med skratt. Visad som julkalender i Sveriges Television 1991."


Längd: 5 tim. 40 min.

Ginza: DVD


Rolig och underhållande familjefilm som jag sett förut men roas av att se igen. Hade inte tidigare sett TV-serien som alltså visades som julkalender 1991, var på den tiden i den åldern då man tyckte det var typ barnsligt, nåja... sånt där går ju över med tiden! Nu var det bara charmigt, sött och kul; sådär trevligt nostalgiskt också med påminnelser om den tiden i början av 90-talet; så vida mer okomplicerad, tillitsfull, stabilt säker och trygg tid jämfört med nutid. Förstås, då är då och nu är nu, allting förändras. Men, men, ger en slags trivsam (och välbehövlig) feelgoodkänsla nu att se gamla filmer/tv-serier med nostalgi. Karaktärerna Sune och Håkan är ju såna himla gulliga och busiga ungar, Rudolf (Peter Haber) och Karin (Carina Lidbom) knasigt kul och trassliga. Alla skådespelarinsatser helt perfekta.
2 kommentarer:

  1. Jag ÄLSKADE Sunes sommar. Såg den med ungarna, jag hade roligare än alla barn i salongen. Men sen gick åren och jag skulle visa en bekant hur galet kul denna film var (köpte den på VHS och gav den till min man i present, han var inte med på bion) och då visade det sig att den var vääääldigt lååångsam ... bekantingen somnade ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att den skulle vara ett långsamt sömnpiller var inget jag alls verkar ha uppmärksammat. Skulle det ha handlat om ett svenskt deppigt relationsdrama, typ Bergmanfilm (eller något annat sånt svenskt stelt, grått, kyligt, allvarsamt och deppigt, som det tyvärr finns så mycket av för att trycka ner oss ordentligt), så kanske jag skulle ha uppmärksammat sådan tråkig långsamhet, men inte för en lättsam komedi som denna. Peter Haber är verkligen suverän!

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).