torsdag 5 maj 2022

Andra världskrigets övergivna platser



I fredags kränktes svenskt och danskt luftrum av ryskt militärplan, idag var det en rysk helikopter som kränkte finskt luftrum under en internationell militärövning i Finland. Med allt hemskt som nu skett och sker i Ukraina, hur kan man ens överväga ett nej till ansökan om Nato-medlemskap för Finland och Sverige? Det är en gåta som övergår mitt förstånd. Okej, nu hoppas vi på det bästa (trots Aftonbladet Kultur, vänsterpartister, miljöpartister och Strandhälls S-kvinnor) att en ansökan kommer till stånd, och så preppar vi för det värsta.


Bokmärkt: Andra världskrigets övergivna platser (2018) av Michael Kerrigan.


"Det finns förvånansvärt många övergivna försvarstorn, bunkrar, kanonvärn, skeppsvrak och fordonsvrak från andra världskriget runt om i världen – till och med med gamla utbåtsbaser och sönderbombade byar som helt enkelt bara lämnats åt sitt öde. Det är drygt 70 år sedan kriget tog slut och tidens tand har satt sina spår, men än finns många platser att se för den som är nyfiken. Andra världskrigets övergivna platser tar dig med till fler än 100 sådana lämningar - från Nordsjön till Okinawa."


Andra världskriget tog slut för snart 77 år sedan, närmare bestämt den 2 september 1945. Ruskigt så mycket gammal betong, rostande skrot och ruiner som finns kvar överallt. Rester som idag ses som historiska kuriositeter. De upp till 24 meter höga luftvärnstornen, varav ett syns på bokens omslag, finns i inloppet till Themsen. Maunsellforten skulle skydda handelsfartyg mot tyska luftangrepp och hindra att tyska bombplan skulle ta sig vidare in mot London.



Bland det övergivna nämns även sådant som finns i Skandinavien, och då även Sverige.


"Sverige lyckades i viss mån hålla fast vid sin neutralitet, vilket inte betydde särskilt mycket mitt under ett europeiskt storkrig."

 

Bunker i Fulunäs, Dalarna (bildtext):


"Svenskarna hade inga illusioner om att deras neutralitet skulle respekteras. Till slut lyckades de hålla kriget på armlängds avstånd. Men alla eftergifter som de fick göra – som fortsatt handel med Tyskland, särskilt järnmalm som de nazistiska krigsansträngningarna var beroende av – väcker än i dag debatt."


Precis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!