söndag 22 maj 2022

Torn Curtain

 

Torn Curtain hade premiär 1966, så även i Sverige (svensk filmtitel: En läcka i ridån) senare samma år. Regi: Alfred Hitchcock.


Kategori: Spionfilm, politisk thriller, drama.Åldersgräns för filmen: 15 år


Filmbeskrivning:

"Forskaren Michael Armstrong åker till en fysikkkongress i Köpenhamn tillsammans med sin fästmö och assistent Sarah Sherman. På plats får Sarah av misstag se ett meddelande avsett för Michael och upptäcker att han tänker hoppa av till Östtyskland. Eller? När han under täckmantel försöker ta reda på topphemlig information blir paret utsatta för en gastkramande jakt av fiendens agenter."


Spionage bakom järnridån, med enerverat utdragna actionladdade scener i en Kalla kriget-thriller, där Paul Newman är perfekt i rollen som spion och Julie Andrew (med en outplånlig air av Sound of Music och Mary Poppins) känns malplacerad i rollen som hans intet ont anande fästmö/assistent. Året är 1965, via Norge kommer den amerikanske forskaren Michael Armstrong med sin assistent till Köpenhamn för att delta vid en konferens. Där mottar han ett meddelande ("contact π in case of emergency") och säger till sin assistent att han planerar att bege sig till Stockholm. Fast hon upptäcker att han istället är på väg att bege sig till Berlin i Östtyskland, bakom järnridån, och följer efter. Största delen av filmen utspelar sig i ett grått nedgånget, skitigt och deprimerande Östtyskland fyllt av stasi, övervakning, angiveri, folk som fås att "försvinna" och allt annat som hörde till det socialistiska DDR och Kalla kriget på den sidan av järnridån. Hur det var där bakom järnridån är antagligen något som folk nuförtiden verkligen bättre borde fatta vad det egentligen innebar, vilket gör filmer som denna speciellt sevärda... oavsett kvalité för övrigt. Vid ett nytt Kallt krig vill man helt enkelt inte hamna på fel sida eller alltmer acceptera och anamma den sortens socialistiska politik. Nåja! Hursomhelst, filmen!☺ En tragikomisk behållning av filmen var episoden med den landsflyktiga polska grevinnan Kuchinska, innan paret slutligen kommer att lyckas fly till Sverige. Och vem får man sen se där, om inte en ung Jan Malmsjö i en pytteliten roll som ettrig journalist på sluttampen.


Filmens längd: 2 tim. 8 min.

Ginza: Blu-ray (filmen ingår i samlingsbox)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).