onsdag 18 maj 2022

"Pestkung", Mikael Strömberg

Pestkung, Mikael Strömberg. Louise Bäckelin Förlag. Antal sidor: 218. Utgivningsår: 2022.

Bibliotekslån


"För att en berättelse ska bli till behövs inte mer än ett ytterst litet uppslag, ibland inte mer än ett ord.

I flera månaders tid har Mikael Strömberg kämpat med en tilltagande skrivkramp. Inspirationen tryter och skrivandet har stagnerat. Något måste till, annars fruktar Mikael att författarkarriären kan vara över.

Från ingenstans kommer det till honom, bara sådär i förbifarten, just som endast ett ord – pestkung. Ett ord som fascinerar, och Mikael börjar söka efter svaret på dess innebörd.

Utifrån det här abstrakta ordet vecklar en makalös, ohygglig och högst konkret historia ut sig. En historia där personer fått sina liv förstörda, där husdjur blivit bortrövade, ungdomar försvunnit och människor bragts om livet. Mitt i denna tidigare okända verklighet befinner sig nu författaren själv, och plötsligt växer en helt ny fruktan fram hos honom. 

Pestkung är en dokumentärt berättad och andlöst spännande skildring, där Mikael Strömberg blir indragen i outforskade och skrämmande miljöer bortom allmänhetens kännedom."


Bladvändaren Pestkung resulterade i en önskan att läsa skräck igen. Så trevligt.

Kom att tänka på The Blair Witch Project, såklart inte handlingen i sig, utan själva upplägget, och så den där speciella rys-effekten - utomordentligt effektiv skräck. Visserligen svårdefinierat, men kanske kan man säga att det är en slags form av smart metaroman eller auto- och alterfiktion (förhoppningsvis utan tillstymmelse av fakta), en konstruerad berättelse som utger sig vara dokumentär, med ett händelseförlopp som menas ha ägt rum på riktigt. Plus insprängd fotodokumentation.

I filmen var det tre ungdomar som drev sitt projekt. I Pestkung har vi tre, kanske inte ungdomar direkt, men väl tre mer eller mindre kända personer (inklusive författaren) som går upp i en gemensam undersökning av det övernaturliga, något alltmer växande skräckinjagande. Dessa tre är, förutom huvudpersonen Mikael Strömberg själv, Jack Werner (som ju är en välkänd skärpt journalist, författare och debattör) och Fredrik Strage (som tydligen skall vara en känd musikjournalist, fast det var jag tvungen att kolla upp). Kapitlen berättas utifrån dessa tre personer varvat. Det oroande och farliga i situationerna tar sig olika personliga uttryck, anspänningen skapar en irritation som gör att de tre går varandra på nerverna emellanåt. Nyfikenheten inför vart undersökningen skall leda fram till är stor, men samtliga har mycket att förlora på ett alltför stort risktagande när farorna kommer närmre. Och allt går verkligen inte som planerat...

Ordet pestkung associerade jag till rosenkung. Ja, ni vet, sådan sömntorn på nyponbuskar, gallbildning som sömntornstekelns larv skapar på kemisk väg, en slags genmanipulation, vilket förändrar rosenbladet till något helt annat.

Här finns det dolda och gäckande mystiska som först bara låter sig skönjas; vittnesskildringarna och sägnerna, mörka skogens hotande fara, det dolt monstruösa som lockar lämpliga offer, det som förtär och vill växa. Modernt, nyskapande och spännande. Berättelsen knyter även an till den aktuella postpandemi-situationen, vilket såklart förstärker den autentiska känslan tillsammans med det vardagsnära. Och så mixas det ihop sådär fint med en gemenskapssträvande sekteristisk, övernaturlig och biologisk skräck.

En mycket välskriven och originell skräckroman med psykologisk nerv. Ruskigt bra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).