fredag 29 april 2022

"Oceanus väktare", Mattias Lönnebo

Oceanus väktare, Mattias Lönnebo. Förlag: Idus Förlag. Antal sidor: 192. Utgivningsår: 2022. Rekommenderad läsålder: 9-12 år.

Recensionsexemplar


"Oceanus väktare är en science fiction-roman som tar upp miljöfrågor i ett spännande och tankeväckande äventyr för hela familjen. Med både humor och allvar förmedlar boken en hoppfull känsla hos läsaren, att även enskilda individer och barn kan göra stor skillnad.

Det hela börjar med ett topphemligt brev av papper, (Vem skickar förresten pappersbrev nu för tiden?) och fortsätter med en rymdresa till Oceanus. Planetens unika natur är hotad, och jag vet att det låter skrytsamt, men bara jag och Zhang kan göra något åt det!

Vi får möta talande rymdskepp, beväpnade skurkar, robotar och gigantiska bläckfiskar. Men framförallt lär vi känna Oceanus väktare … och allt vänds upp och ner.

Mattias Lönnebo har skrivit flertal böcker och noveller för barn och vuxna."


Oceanus väktare visade sig vara en skimrande vacker och rolig barn- och ungdomsroman inom science fiction-genren när den är som bäst; äventyrlig, tankeväckande, mycket fantasifull och spännande! Boken tar upp allvarliga frågor om människa och miljö på ett bra sätt som inger framtidshopp, förmedlar en tro på att det går att försvara det som är värt att försvara, att aldrig ge upp. Ger en trivsam känsla att läsa.

Florian får följa med sin pappa (professor som forskar i rymd-arkeologi) till en planet där man tror sig funnit spår av en utomjordisk civilisation. Det blir början på ett äventyr där Florian möter jämnåriga Zhang, en tuff tjej som utmanar hans mod, och mod behövs då de kommer att möta många faror och utmaningar på Oceanus. Tillsammans blir de nyblivna vännerna tvungna att finna styrkan för att lösa en rad problem och gåtor de ställs inför, att hjälpa varandra och sina föräldrar som hamnar i knipa. Men de får även uppleva känslan av ren förundran, något som beskrivs väldigt fint i denna berättelse.

Bokens avslut skulle man kunna tolka som att det kommer en fortsättning, utmärkt om så vore, för detta var fantastiskt bra, perfekt underhållande och fängslande fantastik för målgruppen 9-12 år helt enkelt. Rätt nivå på alla sätt. Hoppas såklart att många kommer att läsa Oceanus väktare, som jag nu varmt rekommenderar. 

Tipsa om boken eller ge den till någon ung i din omgivning, och precis som mig måste ni faktiskt inte tillhöra målgruppen för att läsa den, det går riktigt bra ändå.

Mer: En smakebit på søndag.


Har av författaren tidigare läst: Dryader och Demoner (läsålder: 12-15 år), Drömfångarna (läsålder: 9-12 år).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!